Zebracinema: Loveless

Op dinsdag 6 februari om 20u15 tonen we de film Loveless. Boris en Zhenya gaan scheiden. Ze ruziën voortdurend en plannen onafgebroken bezoeken voor hun te koop staand appartement. Allebei bereiden ze hun respectieve toekomst voor: Boris heeft een relatie met een jonge zwangere vrouw en Zhenya date een rijke man… Geen van beiden lijkt nog interesse te hebben in Aliocha, hun 12-jarige zoon. Tot hij verdwijnt. Wat begint als een naargeestig vechtscheidings-drama, muteert zo tot een sombere thriller langsheen groezelige flatgebouwen, postindustriële ruïnes, ondergesneeuwde stadsparken en kale snelwegen rond Moskou.

Elke film van Zvjagintsev vertelt iets over Rusland. Ook LOVELESS – en daarin schuilt zijn enorme kracht. Het schrijnende gebrek aan ouderliefde verbeeldt hoe de overheid haar burgers verwaarloost. Dat Zjenja op een gegeven moment in grote letters het woord ‘Rusland’ op haar vest heeft staan, is geen toeval. Vrij vertaald: Moedertje Rusland is een kille bitch. Ook de scheiding van Rusland en Oekraïne zit erin (af en toe passeert er nieuws over de oorlog op tv en radio) met het verdwenen zoontje als ‘kind van de rekening’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: