Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

Anna Anderegg werkte al sinds 19 februari in Dommelhof aan haar nieuw project HOMIES, een dansinstallatie op locatie. Anna Anderegg is (met haar gezelschap Asphalt Piloten) een succesvol choreografe uit Zwitserland. In het kader van een alledaags appartement zal ze ‘in situ’ een dansinstallatie creëren waar de sociale media én het publiek een centrale rol in zullen spelen. Tijdens deze residentie zal haar partner Marko Barotti een locatieonderzoek doen voor zijn klankinstallatie The Woodpeckers die te zien zal zijn tijdens OORtreders 2018.

Carré Curieux werkt al sinds 12 februari in hun circustent op het domein van Dommelhof aan de nieuwe voorstelling FAMILLE CHOISIE. Vier artiesten, geen broers maar ze zijn het wel geworden. Bloed en karakters verbonden. Familie kies je niet, of toch wel…? Een nieuwe voorstelling van het Belgische circusgezelschap Carré Curieux dat reeds eerder in Dommelhof werkte aan hun circusvoorstellingen. Een nieuwe voorstelling van en met Luca Aeschlimann, Vladimir Couprie, Gert De Cooman, Kenzo Tukuoka, regie en co-auteur: Titoune Krall. Deze artiesten zijn zeker geen onbekenden voor de trouwe fans van Theater op de Markt. Tijdens Theater op de Markt 2015 maakten ze het atrium onveilig met de voorstelling Kleine Broer.

famillechoisie

Van 5 tot 13 maart werkt Marta Torrents aan BRUT. Marta Torrents heeft Spaanse roots, en woont in Toulouse. Met een achtergrond in dans (Rogelio Rivel School in Barcelona) en circus (Le Lido, Centre des arts du Cirque in Toulouse) werkte ze in verschillende compagnies, zoals Circus Klezmer, TransExpress Company of Cirk’Oblique voordat ze in 2008 het eigen gezelschap Fet À Mà oprichtte met Pau Portabella. BRUT is haar eerste persoonlijke project, waarvan zij de enscenering zal regisseren. BRUT moet een fysieke reis worden door onze emoties. Circus, theater of dans maakt niet uit. Ze zoekt naar een manier om emoties uit te drukken, om ze door middel van het lichaam absurd of fantastisch te maken, alsof we voor een kort moment het voorrecht hadden om in of door iemand te kijken. En dit op zo een manier dat we ons op ons gemak voelen in wat ons gelijken maakt. In de eerste fases van het onderzoek zal Marta improvisaties leiden, waarin ze zoekt naar de menselijkheid, de schoonheid in de eenvoud en de vrijheid.
Ben je benieuwd? Op maandag 12 maart om 16.00 u. geven de artiesten een toonmoment van deze nieuwe voorstelling voor publiek. Verwacht je dus niet aan een afgewerkte voorstelling, maar aan een unieke blik op het creatieproces.
Wil je erbij zijn? Geef ons een seintje +32 11 80 50 02 of theateropdemarkt@limburg.be.

Freija Wouters en Laure Chartier, beter gekend als Same Same but Different, keren van 5 tot 16 maart terug naar Dommelhof om verder te werken aan hun gezamenlijk oeuvre en de realisatie van AUJOURD’HUI – NOUS SOMMES – DEMAIN. Deze tactiele theatrale triptiek gaat over de tranformatie van het levende. Hun fascinatie voor het vergankelijke van vorm, de momenten waarop het leven aan de materie ontglipt en de cyclus van leven en dood, delen ze met het publiek door middel van een beeldende theatrale vorm en taal.

De Kroatische designer, videast en scenograaf Mario Leko werkt van 10 tot 15 maart als artiest in residentie van C-TAKT om zijn eigen mogelijkheden als theatermaker verder te onderzoeken. Hij werkt verder aan een voorstelling onder de naam HERE SHE LIES, SIR. Zijn performance gaat uit van drie Shakespeare-personages, namelijk Ophelia, Lady Macbeth en Prinses Thaisa. Ze worden uitgevoerd door een actrice, een danser en een zanger.

Van 16 tot 18 maart ontvangt C-TAKT Yvan VanderSanden, een componist en software ontwikkelaar.Samen met Musica ontwikkelt hij sinds 2013 een interactieve interface die geluid aan GPS-locatie koppelt. Met dit nieuwe project wil Yvan Vander Sanden deze technologie ontsluiten in een open source platform. De residentie van Yvan Vander Sanden kent al een heel traject. In 2017 was hij te gast in het Klankenbos voor het technisch ontwikkelen van zijn platform en het testen van de artistieke mogelijkheden. Tijdens deze residentieperiode zal deze tool verder ontwikkeld en geïmplementeerd worden. In aanloop van het festival Oortreders zullen in 2018 ook andere kunstenaars en componisten reeds aan de slag gaan met de ontwikkelde omgeving.

Anne Thuot is met haar RETRIEVE/EXTRAITS D’AFRIQUE geïnteresseerd in de plaats die de oude, uit Afrika geïmporteerd kunst, inneemt in onze hedendaagse (Europese) interieurs. In een multidisciplinair en participatief project wil Anne onderzoeken welke relationele band er nog bestaat tussen de eigenaars van de Afrikaanse objecten en het Afrikaanse continent. Tijdens haar residentieperiode van 19 tot 23 maart in Dommelhof zal ze dit project verder ontwikkelen. Het alter ego van Anne zal opnieuw een provocatieve rol spelen in het project dat ons wil laten nadenken over ons koloniaal verleden en dat op Europese schaal verhalen wil verzamelen die connecteren met dit verleden en de Afrikaanse import.

Koen De Preter sluit de C-TAKT residentiemaand maart af met zijn project DANCING. In DANCING staat choreograaf Koen De Preter voor het eerst sinds lang weer zelf op de planken. Hij daagt zichzelf uit als danser en trekt alle registers open: radicaal, poëtisch, absurd, romantisch, beklijvend en rauw. Eclectisch zoals in een maffe discotheek. Alle beweging is dans. Een solo in tijden van crisis. DIY. No deus ex machina. Pure movement & sweat. Een zoektocht naar vrijheid.

Common Ground is een nieuw circusgezelschap van acht professionele circusartiesten met internationale reputatie. Lisa Rinne, Andreas Bartl, Iris Pelz en Christopher Schlunk komen uit Duitsland, Zinzi Oegema uit Nederland en Bert Loenders, Frederique Snoeks en Evertjan Mercier uit Vlaanderen. Ze studeerden samen aan de circushogeschool ACAPA in Nederland. Na het afstuderen verloren ze elkaar niet uit het oog, en gooien alle ervaring in de groep om een nieuwe voorstelling: COMMON GROUND te maken. Het vertrekpunt is het onderzoek naar de term Common Ground, “het samen zijn”. Na de identificatie van de Common Ground van de groep, stelt de vraag zich, hoe de goedkeuring van deze aanvullende waarden van invloed kan zijn op de constructie van een leefbare en gemeenschappelijke toekomst. Een toekomst die aan de ene kant gebaseerd is op de acceptatie van de individuele vrijheid en aan de andere kant op de positieve ervaringen van collectiviteit. Begin september 2017 werkten ze al in Dommelhof aan dit project, nu zes maanden later zijn we benieuwd hoe het met dit bijzondere project gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s