PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

Omwille van corona-maatregelen hebben we onze residentieplannen grondig moeten herschikken. In het najaar 2020 staan volgende gezelschappen gepland:

31/8 – 4/9 en 14/9 – 18/9 Brune Campos & Ikue Nakagawa
Brune, opgeleid als clown en trapeziste, en Ikue, een Japanse danseres, ontmoeten elkaar tijdens hun studie choreografie in Toulouse. Ze lijken fysiek sterk op elkaar maar verschillen compleet qua achtergrond. Vanuit die gelijkenissen en verschillen maken ze samen een voorstelling die terug gaat naar de oorsprong van de beweging.

Brune Campos 2

(foto Studio Rozijn)

31/8 – 5/9 Koen De Preter
‘Tender Men’ is een dansvoorstelling over mannen en gevoeligheden. Over de onbevreesdheid, schoonheid en poëzie van aanrakingen, maar ook over de chaos en de misverstanden die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. ‘Tender Men’ zit op de grens tussen bro, bro-mance en romance. Vier internationale dansers – met elk hun eigen dansachtergrond, afkomst en identiteit – staan symbool voor tederheid, kwetsbaarheid en ruwheid.

1/9 – 10/9 Jan Verheyen
Jan Verheyen brengt met Bells Lab innovatieve beiaardmuziek. Hiervoor ontwikkelen ze momenteel een pop up-carillon, een nieuw model van mobiele beiaard.

1-18/9 Théâtre d’un Jour/T1J
Belgische theater- en circusmaker Patrick Masset werkt aan de grootse muzikale circuscreatie Les Assassins (werktitel). Met eerdere voorstellingen was T1J te zien op festival Theater op de Markt. Het ging steeds om acrobatische en theatrale vertellingen die beklijven en door de pure, eerlijke uitvoering. Voor de nieuwe voorstelling verzamelt Patrick een grote internationale cast van circusartiesten en muzikanten rond een verhaal van een wrede koning die zijn drie dochters verplicht om te zwijgen.

7/9 – 13/9 Charlotte Goesaert
Charlotte werkt aan het tweede luik van haar onderzoek naar het (on)volmaakte lichaam. Ze dompelt zichzelf onder in extreme bewegingsvormen om dat lichaam fysiek voelbaar te maken op de scène. Hierbij wordt ze begeleid door een Butoh-en Bodybuild-deskundige.

charlotte goesaert

(foto Lisa Marcella Ben Fallah)

20/9 – 27/9 TAAT
TAAT, het Nederlands-Belgisch collectief rond architecturale dramaturgie, bouwt vanaf eind september HALL08, een op ontmoeting gebaseerd ecosysteem op Dommelhof. TAAT’s artistiek onderzoek naar de idee van ‘ontmoeting’ begon in 2014 met het langere termijn project HALL33. Het technisch team van Dommelhof vervaardigde daarvoor een houten structuur, die de basis vormde voor HALL01 in Maastricht en de daarop volgende serie ontmoetingsinstallaties in verschillende steden in Europa. Voor HALL08 wordt deze houten structuur teruggebracht naar de plek van herkomst. Deze haast rituele handeling markeert de overgang naar een ‘organische’ nieuwe fase van dit kunstproject. Centraal staat daarin de ‘ontmoeting’ met de ‘natuur’. Daarbij wordt een symbiose van menselijk ingrijpen en natuurlijke groei nagestreefd die de ontmoeting in een holistisch perspectief plaatst. De vierkanten, houten frames worden in het bos geplant. Dan begint een spel waarin de krachten van tijd en natuur zich verenigen met de ingrepen van TAAT. In het voorjaar van 2021, nadat de jaargetijden hun werk hebben gedaan, zal HALL08 toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

21/9 – 2/10 Pauline Brun
Pauline Brun komt terug in residentie met een nieuw project Raide d’équerre. In de retoriek verwijst de uitdrukking Raide d’équerre ironisch naar wat bot, fries, mager, flank, wankelend is. De show Raide d’équerre graaft naar veranderingen en afwijkingen in de realiteit om deze naar het fictieve te transponeren. Raide d’équerre is een choreografie met drie dansers.

5/10-9/10 en 12/10-16/10 Evelien Cammaert en Joris Perdieus
Evelien werkt verder aan het project aan Slide. Dat is een ruimtelijke performance-setting waarin kaders, schaduwen, beelden, vlakken, lichtbronnen en bewegende objecten in dialoog gaan met elkaar en met de toeschouwer.
Joris doet onderzoek naar theatrale ruimtelijkheid. Hij kreeg voor dit onderzoek een beurs van de Vlaamse Gemeenschap, en een 4-maand durende residentie in Berlijn bij Air Berlin Alexander Platz.

9- 16/10 Jessica Hellmuth
Jessica is luchtacrobaat en studeerde in juni 2020 af aan de CODARTS hogeschool voor circus in Rotterdam. Ze werkt aan haar eerste voorstelling ‘Corpomorphologistics’, die verder bouwt op de afstudeeract die ze maakte. Naast het circustechnische duikt Jessica met al haar energie ook in circustheorie en dramaturgie.

jessica hellmuth

26-30/10 Carré Curieux 
Circusartiest Vladimir Couprie en zijn sympathieke medeplichtige komen werken aan de kleine intieme voorstelling CONNEXIO. Samen onderzoeken ze één van de oudste circustechnieken die er is: de kunst van de dressuur.

28/10 – 6/11 Cie du Poivre Rose
LIONS – uitspreken op z’n Amerikaans- is de nieuwe creatie van dit Belgische gezelschap en belooft opnieuw een fijne mix van circus en theater. Met een chinese mast, hoelahoepen, luchtacrobatie en een leeuw tegenover zijn dompteur in de hoofdrol, of beter: een man in een leeuwenpak tegenover een man in een leeuwentemmerspak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: