PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.Enerzijds is dat de circuswerkplaats. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

Tijdens de zomermaanden 2021 staan volgende gezelschappen gepland:

28/6 – 4/7 Musica Babelut parcours
Babelut Parcours is een tweejaarlijks muzikaal belevingsparcours voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar en hun (groot)ouders. Internationale artiesten nemen de deelnemers mee in een ontdekkingstocht vol muziek, klankinstallaties en vooral veel interactie. In Babelut Parcours ZIMZUM wanen kleine kinderen zich groot en grote mensen zich klein. Door plooien en rekken, vouwen en strekken, raakt alles uit proportie.

This image has an empty alt attribute; its file name is Babelut-photo-by-Emir-Memedovski-DTRH-in-Novi-Sad.jpg

02/07 – 13/07 Galapiat Cirque
5 artiesten balanceren, rennen, draaien en springen, alleen, in paren of allemaal samen, op een roterende metalen structuur die bekend staat als het Wheel of Death. Met ‘La Roue de l’Infortune’ willen de artiesten de symboliek van het verstrijken van de tijd weergeven. Lichamelijk risico is een uitdaging, maar ook een keuze. Dit project is een ode aan leven en dood, zowel aan het traditionele circus als aan het hedendaagse circus, en aan de mens in al zijn pracht en onhandigheid.


12/07 – 16/07 Theater Tol
De voorstelling ‘Tarta’ vertelt over creativiteit als een vorm van ontsnapping aan de wreedheid en hardheid van het leven. Poëtische gevoelens worden vertaald in sprekende en filmische beelden, zang en dans. De hoofdrolspelers van dit onvergetelijke avontuur leven op een plek omringd door land en armoede. Ze werken in de velden zonder rust en om te overleven hebben ze van hun werk een spel gemaakt. Het is onmogelijk om een mens niet meer te laten dromen en zijn verbeeldingskracht te ontnemen. De spelers nemen je mee in hun spel. Een reis met een droombestemming naar de wereld onder water.


12/07 – 18/07 Janni Vangoor
‘The time of our singing’ is een voorstelling met drie generaties circusvrouwen. Een oude vrouw in beeld op een scherm, een jonge vrouw en een meisje op scéne. Een oma, een moeder en een kind. Deze voorstelling gaat over het lichaam als een landschap en de schoonheid van het ouder worden. Maar ook over het doorgeven van een passie – het circus – aan een volgende generatie, als een bijzondere erfenis.


12/7 – 23/7 Kevin Trappeniers
Field of view is een nieuwe creatie van C-TAKT kunstenaar Kevin Trappeniers over polarisatie, het innemen van tegengestelde perspectieven, en de mogelijkheid tot het aanvaarden of verzoenen ervan. In deze voorstelling wordt de zaal of locatie een meerstemmig landschap waarin het perspectief van de toeschouwer in vraag wordt gesteld. Voor Field of view werkt Kevin Trappeniers samen met theaterauteur Freek Mariën, en geluidskunstenaar Stijn De Meulenaere die werkt met field recordings van stadsgeluiden. Tijdens deze interdisciplinaire residentie werkt Trappeniers samen met Gertjan Biasino voor videomapping, en Stijn De Meulenaere die werkt met field recordings van stads- en natuurgeluiden om cityscapes te maken.


19/7 – 30/7Bosse Provoost & Ezra Veldhuis
Bosse Provoost en Ezra Veldhuis komen werken aan hun voorstelling Indoor Weather. Indoor Weather wordt een locatievoorstelling in de schouwburg met de zaal als performer en de acteur als figurant. Mens en machine verwikkeld in een mysterieus spel. Wie beïnvloedt wie? In Indoor Weather staan licht, geluid en theatertrekken op gelijke voet met de menselijke performers. Al deze elementen zijn verwikkeld in een mysterieus spel waarvan de spelregels net buiten het bereik liggen van ons begrip.


26/7 – 31/7David Weber-Krebs
David Weber-Krebs komt in residentie bij C-TAKT met zijn project The Silencing of the world (werktitel). Het project richt zich op de relatie tussen collectieve aandachtspraktijken en het tot zwijgen brengen van de natuur, of de vertellingen die wij als mensheid eromheen creëren en de geluiden die we besluiten eruit te selecteren. Via een performatieve en participatieve strategie betrekt The Silencing of the World het publiek bij een collectieve reflectie: hoe kunnen we collectief de geluiden benaderen van een wereld die op sterven ligt? Hoe kunnen we ons een toekomst voorstellen die verder gaat dan die geluiden?

This image has an empty alt attribute; its file name is David-Weber-Krebs-c-Kuhlerampe-1024x683.jpg

26/7 – 31/7 Begüm Erciyas
Begüm Erciyas komt in residentie met Forest Silent Gathering. In dit project komt het publiek samen op een plek om naar een soundtrack te luisteren. Het publiek zal naar de soundtrack luisteren met hun eigen telefoons en met hun eigen koptelefoon, maar iedereen zal het synchroon starten. De bijeenkomst zal een onderzoek zijn naar het gevoel van samenzijn in zijn bekende en onbekende vormen. Het publiek zal zowel bestaan uit individuele luisteraars van het audiomateriaal, als uit degenen die een dramaturgie van saamhorigheid beleven in een tijdelijke gemeenschap ondergedompeld in audio-tijdruimte. Deze residentie is in samenwerking met Musica. Deze voorstelling van Begüm Erciyas zal te zien zijn op OORtreders 2022.

%d bloggers liken dit: