Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

Nicanor de Elia 24/2 – 29/02
Nicanor de Elia is geen onbekende voor Theater op de Markt. Het collectief komt verder werken aan Juventud, een ode aan de fysieke vrijheid. In Juventud wordt de schoonheid niet bereikt door de perfecte bewegingen, maar ontstaat uit de complexiteit van de figuren van een groep die wanordelijke bewegingen maakt en constant versnelt. Ze jongleren van de ene artiest naar de andere, in een razend tempo. Elk moment kan er iemand een fout maken: een voorwerp dat valt, het spel dat stilvalt, een time-out… Het stuk eist van de artiesten een bovennatuurlijk instinct om te reageren op de onvoorziene wendingen van de medespelers of de objecten en de verantwoordelijkheid van het lot: het einde van het spel of het oneindig herhalen…

tout-petit

tout petit 2/3 – 6/3
tout petit komt bij C-TAKT in residentie om te werken aan de nieuwe voorstelling DRRRAAI. In DRRRAAI gaat alles aan het draaien. De dansers draaien om hun as, en in de ruimte. Het decor bestaat uit cirkels en draaiende sculpturen. De muziek kolkt door de ruimte en zoekt de poëzie in een herhalend patroon. Dans, muziek en geluid nemen het publiek mee in een virtuoos spel van draaiende patronen.

Benjamin Vandewalle 2/3 – 17/3
Onder de titel van Studio Cité zet Benjamin Vandewalle een reeks installaties, performances en interventies neer op één plaats, plein of locatie. Gedurende een week transformeert Benjamin deze stedelijke locatie in een artistieke kermis, een speeltuin voor de menselijke blik. In het atelier van Dommelhof maakt hij zijn Studio Cité weer helemaal klaar om in de zomer rond te touren.

Kolja Huneck 2/3 – 6/3
De vorig jaar afgestudeerde Duitse jongleur Kolja Huneck maakt een abstracte circussolo op basis van objectmanipluatie en beweging. Huneck is gefascineerd door de kleurenleer van Goethe. De Duitse dichter ontwikkelde in de 19de eeuw een theorie waarbij hij bepaalde gemoedstoestanden en betekenissen koppelde aan kleuren. De titel van de solo, CM_30, verwijst naar de omvang van zijn zelf gemaakte gekleurde jongleerschijven. Kolja Huneck is één van de artiesten op de shortlist 2020-2021 van het prestigieuze circusconcours CircusNEXT.

Cie Pol & Freddy 2/3 – 6/3
Sander-JordaanIn de voorstelling De Cuyper vs. De Cuyper nemen circusartiesten en broers Sander en Jordaan De Cuyper het tegen elkaar op in een serie van heel diverse jongleercompetities. Alle codes van bekende, minder bekende en verzonnen sporten worden gebruikt: heroïek en fairplay, openingsceremonies en sponsoring, doping en omgebogen spelregels.

PakiPaya 2/3 – 16/3
Een geel ei van 7 meter hoog… In dat ei verwelkomen Adria en Noemi het publiek in hun kleurrijke wereld. Met heel veel humor geven ze een inkijk in hun bijzondere relatie. Ze doen dit via de grote klassiekers van de chanson en de cinema, en via hun luchtacrobatie. Genereus en subtiel lachen ze met zichzelf en nodigen het publiek uit om hetzelfde te doen.

Judith Clijsters & Patrick Housen 9/3 – 15/3
Judith Clijsters en Patrick Housen bundelen hun krachten voor de dans- en muziekvoorstelling I Still Remain X. Ze pleiten in hun werk voor een lichamelijke zintuiglijkheid die puur en eenvoudig is. De voorstelling zoomt in op de energetische mogelijkheden die schuil gaan in: het ontmoeten en loslaten, het aantrekken en afstoten, de waarde van het samenzijn boven het alleen-zijn. Een ode aan de verbondenheid die middels dans en muziek rechtstreeks het hart aanspreekt.

Overhead Project 9/3 – 21/3
Tim Behren en Florian Patschovsky, acrobaten en choreografen, maken al ruim 10 jaar werk op de grens van circus, dans en performance. In hun nieuwste creatie What is Left sluiten ze een trilogie af, na de creaties Surround (2017) en My Body Is Your Body (2018).

Liesbet Hermans 16/3 – 20/3
Liesbet Hermans komt in residentie met haar nieuwe project A Deluted State of Mind. Haar artistiek onderzoek vertrekt vanuit de (menselijke) illusie dat we onafhankelijk fungeren van de wereld rondom ons. Hiervoor wil ze, samen met geïnteresseerden, duo-wandelingen organiseren in stilte: het wandelen als een dramaturgie an sich.
Tijdens deze residentie wil Liesbet deze experimenten verder uitwerken met een test-publiek. We werken één op één. We zijn op zoek naar mensen met een sterke affiniteit met beweging en bewustzijn (dansers, performers, drama of danstherapeuten,…). Wil je hier graag deel van uitmaken, dan kan je je voor 2 maart 2020 inschrijven via deze link: https://forms.gle/YseGb82nZ893uH7K9

Circ’ombelico 23/3 – 27/3
iris carta NUOp zoek naar haar roots reist fysiek performer Iris Carta terug naar het geboorteland van haar vader. In Sardinië komt ze in aanraking met een eeuwenoud carnavalsritueel: gemaskerd en getooid met schaapshuid en -bellen trekken de Mamuthones ritmisch door de smalle straten. Een ervaring die de ganse gemeenschap beroert en je nooit meer loslaat. Hier ontstaan de eerste fundamenten voor de nieuwe creatie van Circ’ombelico: NU. NU is een ritueel in circusvorm.

Ine Claes 23/3 – 27/3
Ine Claes komt in haar residentie verder werken aan haar voorstelling Asfaraswecantell. Het gaat om een performance voor 2 zangers en 2 dansers die elk hun eigen discipline zullen overstijgen. Het werk is een portret van onze “24-on-going” maatschappij, waarbij de invloeden van multitasking en het non-stop bezig zijn op de performer, onderzocht worden.

Myrthe Van der mark 30/3 – 3/4
Myrthe Van der mark studeert momenteel aan de masteropleiding Theatre aan de toneelacademie Maastricht. In het kader van deze opleiding plant ze enkele onderzoeksresidenties in om haar praktijk verder uit te diepen.

Double Take Cinematic Circus 30/3 – 5/4 en 20/4 – 24/4
Het Brussels circusduo Summer Hubbard en Raphaël Herault, maakt al sinds 2016 circusvoorstellingen en circusfilms. Voor de nieuwe creatie Jump Cut worden de ervaringen uit de filmcreaties in een voorstelling gegoten. Jump Cut is een duet voor twee acrobaten dat plaats vindt in een woonkamer met een oversized sofa en dito lamp.

Pauline Brun 6/4 – 17/4
Pauline Brun komt terug in residentie met een nieuw project Raide d’équerre. In de retoriek verwijst de uitdrukking Raide d’équerre ironisch naar wat bot, fries, mager, flank, wankelend is. De show Raide d’équerre graaft naar veranderingen en afwijkingen in de realiteit om deze naar het fictieve te transponeren. Raide d’équerre is een choreografie met drie dansers.

Evelien Cammaert 14/4 – 24/4
Evelien Cammaert komt bij C-TAKT in residentie om verder te werken aan Slide. Dat is een ruimtelijke performance-setting waarin kaders, schaduwen, beelden, vlakken, lichtbronnen en bewegende objecten in dialoog gaan met elkaar en met de toeschouwer. Het mysterie van fotografische beelden en de invloed van sfeer, van tijdsgebonden en ruimtelijke omstandigheden op onze waarneming, is het onderzoeksgebied van dit werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s