PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

Omwille van corona-maatregelen hebben we onze residentieplannen grondig moeten herschikken. In november/december 2020 staan volgende gezelschappen gepland:

28/10 – 6/11 Cie du Poivre Rose
Het circusgezelschap Cie du Poivre Rose werkt in de circuswerkplaats van Dommelhof aan LIONS. Deze nieuwe creatie van het Belgische gezelschap belooft opnieuw een fijne mix van circus en theater te worden. Met een chinese mast, hoelahoepen, lucht-acrobatie en een leeuw tegenover zijn dompteur in de hoofdrol, of beter: een man in een leeuwenpak tegenover een man in een leeuwentemmerspak.

2/11 – 14/11 Teatro Pachuco
Lisa Da Boît (Cie Giolisu) en Rudi Galindo (Teatro Pachuco) werken in Dommelhof aan ‘Je suis Sisyphe‘, een circusvoorstelling voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Lisa en Rudi leiden je naar een surrealistisch universum, geïnspireerd door de stille cinema, op de grens tussen droom en werkelijkheid. Ze gebruiken de taal van de beweging en het gebaar, en bouwen een stille dialoog op. In dit universum hebben objecten een eigen leven. Het duo werkt vanuit stillevens, distilleert beelden en vindt repeterende bewegingen, die elkaar ondersteunen en vervolgens tegenspreken.

6/11 – 14/11 en 29/11 – 11/12 MOVEDBYMATTER en Collectif Malunés
Onder de noemer van MOVEDBYMATTER en Collectif Malunés maken de broers Bruyninckx en Kasper Vandenberghe de voorstelling BIYBYBIT. Ze ontmoeten elkaar in de circustent op ons circusplein in de evenwichtsoefening tussen verbondenheid en veerkracht enerzijds en de onvermijdelijke val anderzijds. Neem dat gerust letterlijk: in een beeldrijke regie van Vandenberghe experimenteren de broers met een bijzondere circustechniek waarbij ze voor hun eigen veiligheid volkomen op elkaar aangewezen zijn. Het is de culminatie van een jaar artistiek onderzoek en fysieke training, maar voor de broers ook van een leven lang lief en leed delen. Ze zijn samen opgegroeid en daarna samen tot circusartiesten uitgegroeid.

9/11 – 16/11 Hay Que
Deze week werkt het gezelschap Hay Que in de circuswerkplaats van Dommelhof. Drie artiesten onderzoeken de versnelling van onze huidige tijd via een ballet van lichamen. Met het volste vertrouwen in elkaar geven ze zich over aan mechanische experimenten op chinese mast en trapeze, met gewichten en tegengewichten.

16/11 – 20/11 en 7/12 – 18/12 Jan Martens
Choreograaf Jan Martens werkt in de zwarte doos van Dommelhof. Jan maakt een solo voor, door – en samen met – danser Wannes Labath. Een terugkeer naar de magie die één bewegend lichaam in zich kan dragen, en wat het kijken ernaar oproept. Dermate dicht op iemands huid zitten dat je er bijna kan inkruipen.

16/11 – 27/11 Kevin Trappeniers
Kunstenaar Kevin Trappeniers onderzoekt in Dommelhof hoe hij zijn transdisciplinaire taal kan inzetten in de publiek ruimte. Het vooronderzoek focust momenteel op poëtische acties in onze gezamenlijke sociale ruimte, waarvoor Trappeniers in het atelier van Dommelhof aan een aantal scenografische objecten werkt.

17/11 – 25/11 La Verità Dance Company
La Verità Dance Company (BE) werkt aan een nieuwe dansvoorstelling in Dommelhof. Alex Kyriakoulis and Natasa Frantzi werken aan de solo ‘Under Pressure’.

30/11 – 4/12 Myrthe van der Mark
De werkplaats voor transdisciplinaire kunsten C-TAKT verwelkomt Myrthe van der Mark in Dommelhof. Deze kunstenares maakt associatieve collages, tussen verschillende disciplines in. Met gevonden tekst en bewegingsfragmenten, personages uit boeken en papieren vormen, knipt en plakt ze intuïtief tekst en beeld. Van performance tot video tot autonoom beeldend werk, denkt ze na over het lichaam en de lezing van het lichaam in verschillende contexten.

30/11 – 11/12 Be Flat
Het circusgezelschap Be Flat werkt in de schouwburg van Dommelhof aan ‘Double You’. Dat is een sociaal experiment rond grenzen en identiteit, twee voorstellingen die gelijktijdig plaatsvinden en die in dialoog gaan met elkaar. Vijf hybride artiesten delen 2 podia, gescheiden door één muur.

7/12 – 18/12 SAMESAMEBUTDIFFERENT
Freija Wouters en Laure Terchair manifesteren grenzeloos hun ingebeelde tweelingschap via een eigen laterale en artistieke taal. Sinds 2011 laveren ze tussen liveshows, beeldende kunst, performance en muziek. wat hen bindt is hun fascinatie voor textiel en kleding. Tussen 7 en 18 december komen ze in residentie in Dommelhof met hun project Jamais-Toujours .

14/12 – 20/12 Rode Boom
Kurt Demey & Joris Vanvinckenroye werken in Dommelhof aan The Space in Between. Deze creatie onderzoekt het voortdurend bewegen tussen verschillende realiteiten. In een vormentaal die openstaat voor verschillende dimensies en multiversa in mentalisme, muziek en scenografie. Joris en Kurt willen het magische gevoel delen dat ze krijgen van het lezen van wetenschapsboeken. Maar ze willen ook het gevoel van frustratie en leegte communiceren dat je kan voelen wanneer de realiteit ons ontsnapt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: