Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

2 tot 13/09 Le Cirque du bout du monde – THEATER OP DE MARKT
der laufIn Dommelhof wordt de laatste hand gelegd aan Der Lauf waarvan jij tijdens Theater op de Markt 2019 een unieke try-out kan meemaken! Met een emmer op zijn hoofd gaat deze jongleur blindelings een reeks absurde ervaringen aan die hem zullen brengen waar je het niet verwacht. Jij zult zijn enige gids zijn. Niets belet de gang van zaken … Behalve jij? Der Lauf is puur authentiek Belgisch surrealisme: vreemd en vreugdevol, absurd en jubelend, interactief en donker en gaat in februari 2020 in première.

2/09 – 13/09 Anouk Friedli – C-TAKT
Anouk Friedli komt de laatste hand leggen aan haar voorstelling Alex Moons. Alex Moons is een aanklacht tegen een bureaucratische en hiërarchische maatschappij. Een muzikale trip waarin visionaire zwammenkwekers en erotische activisten de spelregels bepalen. Samen met de band Murheen Murthama en drie spelers maakt Anouk Friedli een voorstelling waarin je wordt meegenomen in het labyrint van een grootstedelijk kantoor waar een kleine actie van ongehoorzaamheid grote gevolgen heeft.
Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door het Dommelhof Atelier en zal in première gaan tijdens C-TAKT#3 op 13 september in C-mine cultuurcentrum.

2 tot 13/09 Post uit Hessdalen – THEATER OP DE MARKT
Begin september komt Stijn Grupping verder werken aan Man Strikes Back.
Vijf ogenschijnlijk eenvoudige piramidevormige objecten bevolken de scène. Stijn Grupping jongleert door botsballen van het ene naar het andere object en weer terug te laten kaatsen. De banen van de botsballen vormen een elegant en ritmisch lijnenspel. Grupping en de robots ontwikkelen samen muzikale harmonieën, waarbij de perfectie van de uitvoering zowel van de precisie van de jongleur als van de welwillendheid van de robots afhangt. Man Strikes Back moet een muzikale jongleer-performance worden voor iedereen vanaf 6 jaar.

men strikes back

14 en 15/09 ThereThere Company – THEATER OP DE MARKT
There There werkt voor de nieuwe voorstelling Carrying my father met een mix van professionele en amateurperformers, nl. vier zonen met hun vader. Acht lichamen die niet even sterk zijn, maar wel even krachtig in hun eigenheid en hun interactie met elkaar. Carrying my father wordt een fysieke, acrobatische voorstelling over dragen en gedragen worden. Over vasthouden en loslaten. Over kracht en rivaliteit. Theater op de Markt mag hen de komende maanden nog meermaals ontvangen, we zijn erg benieuwd naar de verdere evolutie in deze voorstelling.

16 tot 27/09 Hendrik & co – THEATER OP DE MARKT
Danie Jordens en Bart Braeken werken tijdens deze residentie verder aan L’escabeau.
Een fantasierijke voorstelling vol improvisatie met een ladder en een lamp, want in de wereld van Hendrik moet een ladder niet noodzakelijk een ladder zijn.

16/09 tot 9/10 Sabine Molenaar – C-TAKT
Sabine Molenaar komt repeteren voor een nieuwe podiumcreatie getiteld Transmute. In deze nieuwe voorstelling van Sandman deconstrueert choreografe Sabine Molenaar samen met haar vier wonderlijke performers de werkelijkheid die wij ervaren. Sabine pelt de lagen af en toont ze. Zij voegt haar droomuniversum daar als extra waarheid aan toe. Tijd, ruimte en rol lijken inwisselbaar. Tussen droom en drijfzand blijkt zelfs authenticiteit fluïde.
Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door het Dommelhof Atelier.

TRANSMUTE_Sandman_©Britt-Guns-217-LR

23 tot 29/09 TeaTime Company – THEATER OP DE MARKT
Dit jonge gezelschap TeaTime Company (°2017) is goed op weg naar een tweede succesvoorstelling. In hun nieuwste voorstelling Linear, die tijdens Theater op de Markt 2019 te zien is, verkennen de artiesten de verschillen en overeenkomsten tussen lineair en lateraal denken. Gebruikmakend van een Chinese paal en maar liefst negentien carbonpalen laveren de drie artiesten moeiteloos tussen verschillende circustechnieken en bewegingsvormen. Ben je benieuwd? Slechts één antwoord: Theater op de Markt 2019 met dikke stip in jouw agenda noteren!

30/09 tot 4/10 Kristien de Proost – C-TAKT
Kristien de Proost komt verderwerken aan haar voorstelling Simon, Garfunkel, my sister and me. Kristien De Proost ontdekt dat Paul Simon en Art Garfunkel elkaar al jaren mijden. Meer nog: ze waren al gesplit ten tijde van hun legendarische concert in Central Park, konden elkaar niet meer rieken of zien. But the show had to go on. Geschokt door die informatie beslist Kristien De Proost dit trauma te verwerken in een nieuw project. Samen met theatermaakster en actrice Bwanga Pilipili creëert ze de ultieme reënactment van Simon & Garfunkels live-concert in Central Park New York. Simon, Garfunkel, My Sister and Me wordt een voorstelling over rivaliteit in al zijn vormen. Live versus tape, vrouw vs man, zwart vs wit, Europa vs Amerika. Over bruggen en woelig water. Over feelin’ groovy. Over boksers, hometowns, oude vrienden en de 50 ways to leave your lover. Maar vooral over het recht om te blijven zingen wat je zingen wil.

30/09 tot 9/10 Juliane Von Crailsheim – C-TAKT
Juliane Von Crailsheim komt na haar try-out op C-TAKT#3 terug in residentie om zich klaar te stomen voor de première van ERNST. ERNST is een voorstelling op het snijvlak van documentaire en fictie; theater, circus en film. Ze is gebaseerd op een waargebeurd familieconflict dat vastgelopen is voor de rechtbank.

5 tot 9/10 Júlia Campistany – THEATER OP DE MARKT
julia kampistanyJúlia Campistany kan je kennen van de kerstvoorstelling van Circus Ronaldo. Ze komt in residentie werken aan de voorstelling It Happens, waarin ze het verhaal brengt van een trapeze-artieste. Zij wil mooi en beroemd zijn, ze wil schitteren. Helaas stort de wereld rondom haar in en alles loopt fout…

14 tot 24/10 Manor House vzw – THEATER OP DE MARKT
Sebastian Kann en Natalie Oleinik komen al wat vroeger naar Dommelhof om de laatste hand te leggen aan hun nieuwste voorstelling Always/beautiful voor ze in première gaan tijdens Theater op de Markt 2019. Zij verkennen de mogelijkheid van een circusvoorstelling met een ongewoon circustoestel, nl. een gigantisch net. Ben je benieuwd? Maak deze unieke première mee tijdens Theater op de Markt 2019!

18 tot 24/10 Le G. Bistaki – THEATER OP DE MARKT
De Franse artiesten van Le G. Bistaki zijn geen onbekenden voor het publiek van Theater op de Markt. Ze stonden reeds meermaals op het festival in Hasselt. Voor Theater op de Markt 2019 maken ze een voorstelling op maat van de omgeving van Dommelhof en komen dan ook enkele weken eerder om de laatste details af te werken. Tijdens de voorstelling Bel Horizon willen de artiesten van Le G. Bistaki je fysiek en mentaal weghalen uit de drukke maatschappij. Zin om de omgeving van Dommelhof op een andere manier te ontdekken? Dan boek je best een ticket voor Bel Horizon tijdens Theater op de Markt 2019.

18 tot 24/10 Rasposo – THEATER OP DE MARKT
De Franse circusfamilie Rasposo mag de residentiemaand afsluiten. Zij zullen in avant-première gaan met de nieuwste voorstelling Oraison en komen de laatste malen repeteren in de eigen circustent op het domein van Dommelhof. Een poëtische circusvoorstelling zoals we dit verwachten van Rasposo, maar deze keer veel intiemer. De fysieke inspanningen van de artiesten in de piste worden als het ware mee beleefd door jou, de toeschouwer. Wil je deze voorstelling als allereerste in de hele wereld meemaken? Wees er dan als de kippen bij zodra de ticketverkoop van Theater op de Markt 2019 van start gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s