Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is er het productiecentrum TAKT. Dat is een jonge structuur die theatertalent in Limburg en daarbuiten begeleidt. TAKT ondersteunt artistiek, logistiek, financieel en zakelijk. Het werkgebied is het domein van de podiumkunsten (hoofdzakelijk theater, dans, en tussenvormen).

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

In de zomer 2016 verwelkomen we: Cie The Rat Pack, Albert Quesada, Babafish, Roel Swanenberg.


DCIM100GOPRO

Een zestal acrobaten met al heel wat circuskilometers op hun CV (o.a. bij Ultimo Momento, Les 7 doigts de la main, Cie XY) vormen het splinternieuwe gezelschap The Rat Pack. Voor hun allereerste voorstelling ‘Speakeasy’ werken ze momenteel in de circuswerkplaats van Dommelhof. Inspiratie werd gevonden in de sfeer van de clandestiene Amerikaanse bars ten tijde van het algemene verbod op verkoop van alcohol.


De choreograaf Albert Quesada was in het verleden al een aantal keer te gast. In ‘Wagner & Ligeti’ maakt hij in 2014 in de podiumwerkplaats van Dommelhof een dansvoorstelling over de betekenis en perceptie van muziek. In 2015 stond hij op het programma van een TAKT-festival met de voorstelling ‘Slow Sports Kids’ in samenwerking met fABULEUS. In hetzelfde jaar werkte hij bij ons aan een voorstelling geïnspireerd door de flamenco. Voor het nieuwe project CC2017 werkt choreograaf Albert Quesada samen met een Portugese muzikant. Live muziek met dans op het podium. Deze zomer in residentie in Dommelhof.


Babafish, het gezelschap rond de circusartieste Anna Nilsson werkt aan de voorstelling ‘Driften’. Tijdens de herfstequinox, wanneer de dag even lang is als de nacht, treffen zes personages elkaar in de kelderverdieping van een appartement. Elk meubel lijkt een eigen leven te leiden en er gaat een dreiging uit van de kamerplanten. De personages, die gebukt gaan onder het gewicht van de sociale conventies, beslissen samen een feest te houden om het begin te vieren van de ondergang –onze ondergang.


Eind juni vindt in Dommelhof voor de vijfde maal een intensieve werkweek voor professionele acteurs, dansers of makers plaats. Tijdens de masterclass van Roel Swanenberg zullen ervaren theatermakers trainingsessies geven, composities aansturen, en repetities begeleiden.
De werkweek wordt opgebouwd rond de Viewpoint methode. Het gaat om een fysieke training die gebaseerd is op improvisatie. De Viewpoints kunnen voor een acteur hetzelfde zijn als vingeroefeningen voor een pianist of een klassieke barre voor een danser. Het is een fysieke training d.m.v. improvisatie, ontstaan vanuit de post-moderne dans en aangepast voor het theater door de SITI Company. De Viewpoints maken het mogelijk om als groep intuïtief, spontaan, open en zonder oordeel op de vloer te staan. Het ontwikkelt flexibiliteit, articulatie, en kracht in beweging en maakt het samenspel echt mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s