Artiesten in residentie

Eén van de kernopdrachten van Dommelhof betreft de creatie en (co)productie in het veld van de podiumkunsten. Concreet beschikt Dommelhof over twee structuren die artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe creaties op te zetten.

Enerzijds is dat de productiecel van Theater op de Markt. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater werken aan een nieuwe voorstelling in Dommelhof. Resultaten van deze werking zijn te zien in try-outs ter plekke of tijdens het festival Theater op de Markt.

Anderzijds is dat C-TAKT, een jonge structuur die de werkplaatsen TAKT-Dommelhof en C-Mine verenigt. C-TAKT ondersteunt transdisciplinaire kunstenaars en begeleidt jong talent.

Beide structuren resulteren in een drukke artistieke bezetting van het Dommelhof. Het hele jaar door zijn er artiesten in residentie.

1 tot 8 september RASPOSO (TODM)
Theater op de Markt sluit de drukke zomerperiode af met een bijzondere tentresidentie van het Franse circusgezelschap Rasposo. Opgericht in 1987 door Fanny en Joseph Molliens heeft Rasposo al meer dan 30 jaar hedendaags circus op het palmares staan. In 2013 nam dochter Marie Molliens het roer over met haar eerste eigen creatie Morsure, een voorstelling kenmerkend voor de nieuwe artistieke koers van het gezelschap. Met haar nieuwe project Père/Un Père komt Marie Molliens in Dommelhof werken aan haar eerste solo. Volgend op haar eerdere
voorstelling over de rol van de vrouw en de vrouwelijkheid in het circus, richt ze zich nu tot de vader.

Rasposo_PèreUnPère_créditRyoIchii-copie

3-15 september KEVIN TRAPPENIERS (C-TAKT)
Van 3 tot 15 september komt Kevin Trappeniers terug naar Dommelhof. In deze periode zal hij werken aan Ellipsis, het tweede deel van zijn tweeluik over (mis)communicatie. Een voorstelling waarin hij even op de pauzeknop duwt en stilstaat bij de voor- en nadelen van menselijke aanwezigheid in een door onze technologie gedomineerde wereld.

3 tot 16 september ALEXANDER VANTOURNHOUT (TODM)
Alexander Vantournhout werkt van 3 tot 16 september aan Red Haired Men. Alexander Vantournhout is zeker geen onbekende, met Aneckxander en Raphaël schitterde hij al op twee circusfestivals in Dommelhof, zoals steeds balancerend op de grens tussen dans en circus. In deze nieuwe performance verweeft Alexander Vantournhout korte tekstfragmenten van de Russisch absurdistisch schrijver Danniil Charms met dans en pratiques minoritaires : circus, poppentheater, magie en buikspreken.

3 tot 9 september KURT DEMEY (TODM)
kurt demeyVan 3 tot 9 september werkt Kurt Demey aan Cerebro. In Cerebro nodigen Matthieu Villatelle en Kurt Demey ons uit om na te denken over onze overtuigingen en de manier waarop we ons vertrouwen opbouwen. In Cerebro is het mentalisme niet meer in de handen van ‘de mentalist op de scène’. Het zijn de toeschouwers zelf die ermee op een directe manier gaan experimenteren. Met deze interactieve voorstelling willen Kurt en Matthieu het publiek meenemen in een wervelwind vol van verrassende ervaringen.
Kurt Demey geeft een toonmoment op vrijdag 7 september om 20.15 u. Ben je benieuwd om een unieke blik te werpen op dit creatieproces? Reserveer dan je plaatsje via theateropdemarkt@limburg.be of +32 11 80 50 02.

17-28 september NICO BOON (C-TAKT)
Nico Boon komt van 17 tot 28 september in residentie. Nico Boon werkt momenteel aan Man komt op/Just for one day. Hierin onderzoekt hij de grenzen van het vertellen van een verhaal. Nico Boon vertrekt vanuit foto’s die hij vond op een rommelmarkt van fotografe Margaret Bourke-White. Op die manier maakt Boon een collage die iets essentieels zegt over wat het betekent om mens te zijn in de 21ste eeuw.

24 september tot 5 oktober CIE JUPON (TODM)
Van 24 september tot 5 oktober werkt circusgezelschap Cie Jupon als artiest in residentie aan de nieuwe voorstelling Le Puits. Een voorstelling ergens tussen licht en duisternis, tussen leven en dood. Op een plek die bijna helemaal uit de wereld is verbannen… In de diepte van deze vergetelheid verbergen zich zielen. Deze gevangen wezens beginnen aan een reis om hun eigen “Phoenix” te worden. Voor de creatie van deze voorstelling vragen de artiesten zich af of we moeten leren hoe te sterven om de moed te vinden om voluit te leven? Moed is het kernwoord van deze voorstelling.

1-19 oktober KAREL BURSSENS (C-TAKT)
Karel Burssens komt met zijn REPETITION naar Dommelhof van 1 tot 19 oktober. REPETITION is een licht beeldhouwwerk dat een prestatie. De manier waarop het beeld beweegt en invloeden ruimte bepaalt de context waarin een interactief proces wordt gecreëerd tussen verschillende disciplines. Het is een omgekeerd proces waarin de choreografie de volgt ontwikkeling van een bewegende sculptuur en zijn gedrag.

9-12 oktober YVAN VANDERSANDEN (C-TAKT)
Yvan Vandersanden komt in oktober enkele dagen naar Dommelhof om zich klaar te stomen voor OORtreders. Interact II is een game-achtige onderwaterruimte voor geeks & audio-freaks met elektronische blimps en zangers die je zelf kan besturen.
Interact II wordt getoond op OORtreders op 20 oktober in Provinciaal Domein Dommelhof.

15-19 oktober PATRICK HOUSEN (C-TAKT)
Ook Patrick Housen komt zijn project afmonteren in Dommelhof van 15 tot 19 oktober. In dit nieuwe project van componist Patrick Housen & beeldend kunstenaar Marie van Vollenhoven onderzoeken zij de digitale connecties tussen beeld en geluid: een nieuwe vorm van livecomponeren, op scène vertolkt door de percussionisten van BL!NDMAN. Ze gaan aan de slag met vier totaal verschillend klinkende set-ups (glas, hout, metaal & vel). Immersief voor het netvlies en tussen alle lijnen door: Trigger Tribe raakt ons in het diepst van ons zijn. Trigger Tribe gaat in première op 20 oktober tijdens OORtreders in Provinciaal Domein Dommelhof.

trigger tribe.jpg

22-31 oktober DAVID HERNANDEZ (C-TAKT)
Van 22-31 oktober sluit David Hernandez de maand af met zijn residentie voor VOX. VOX combineert met een innovatief geluidsconcept waarbij elektronische muziek wordt gegenereerd uit de live stemmen van de dansers. Parallel wordt een dynamisch scène en lichtontwerp zichtbaar dat geblokkeerde ruimtes bespeelt en zo mogelijkheden creëert waarin de dansers al bewegend licht en klank kunnen vervormen. Vox verenigt drie sterke artistieke stemmen uit drie verschillende disciplines: elektronische muziek, beeldende kunst en choreografie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s