TAKT podiumkunsten

TAKT Dommelhof is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Vlaamse theaterproductielandschap. In 2015 werden in totaal ruim 350 residentiedagen met jonge artiesten georganiseerd en die resulteerden in een 25-tal nieuwe creaties waarvan TAKT er 12 aan het publiek toonde tijdens drie TAKT#festivals.

TAKT Dommelhof wil in Limburg een stimulerend en duurzaam artistiek klimaat creëren waarin jonge, talentvolle kunstenaars uit zeer verschillende sectoren (theater, dans, muziek, film, performance) zich kunnen ontwikkelen.

Het programma van TAKT#20 is gespreid over twee avonden. U kan komen genieten van enkele staaltjes van jonge dans, vernieuwende performance en fris teksttheater. Op donderdagavond presenteert Luis Marrafa zijn dansvoorstelling HOME en later op de avond staat Oriane Varak op de planken met haar dans-performance AS A MOTHER OF FACT. Zaterdagavond start met de opening van de expo FRAME#3 van drie jonge artiesten die verbonden zijn aan de gelijknamige onderzoeksgroep van PXL-MAD en UHasselt. We zetten de avond verder met KIND VAN DE ZON van Maelstrom en eindigen met de eerste danscreatie van Steven Michel: THEY MIGHT BE GIANTS.

Hieronder vindt u verdere toelichting bij het programma van TAKT#20, dat plaats vindt op donderdag 17 maart en zaterdag 19 maart.

TAKT20

HOME do 17/03 – 20u15
Luis Marrafa ZWARTE DOOS
HOME gaat over een paradoxaal standpunt: gebrand in ons geheugen maar na verloop van tijd verbleekt. We vergeten de kleuren van de dingen, verhalen en visies. HOME verwijst niet alleen naar de fysieke structuur, maar ook naar onze aanpassing aan een plaats waaraan culturele waarden en normen verbonden zijn. Nieuwsgierigheid overschrijdt grenzen wanneer we in een ander huis treden. Een lichaam dat zich aanpast aan een nieuwe situatie, een nieuwe wereld dat ontdekt wordt en waar alles nog kan. Kan je thuis zijn? HOME is een voorstelling gebracht door vijf dansers waarin dit begrip van een huis de bewegingen genereert, van de meest eenvoudige tot de meer complexe. Elke beweging heeft een diepgeworteld verlangen naar communicatie.

Marrafa vzw is een Brussels dansgezelschap dat eind 2012 werd opgericht door de Portugese choreograaf/danser Luis Marrafa en Belgische danseres/performer Petra Van Gompel, beiden uitvoerend kunstenaar met een afzonderlijk artistiek parcours. Deze internationale samenwerking heeft als intentie om stuwkracht bij te zetten dat gericht is op onderzoek in dans en culturele uitwisselingen, stimuleren van dans voor publiek door een open werkproces waarbij ideeën en visies uitgewisseld worden. MARRAFA vzw, realiseerde in de vorige seizoenen o.a. de voorstellingen ABSTAND, TRANSISTOR en HOME. De recentste creatie HOME werd geselecteerd door Aerowaves Twenty’16.

AS A MOTHER OF FACT do 17/03 – 21u45
Notch Company/Oriane Varak SCHOUWBURG

Notch Company werd door Oriane Varak zelf opgericht voor haar eerste solo-project NOTCH dat in maart 2015 in première ging in Brussel (Les Brigittines) Oriane Varak werkt nauw samen met musicus en sound-designer Guillaume Le Boisselier, die van dichtbij betrokken wordt bij ieder creatieproces. De choreografie van Oriane Varak draait rond de fysieke ontwikkeling van theatrale intenties, de studie van videofragmenten die verzameld worden via nieuwe media (internet) of uit interviews die specifiek afgenomen worden voor elk project. Elk project wordt gekenmerkt door de intensiteit van presentatie, kwaliteit van beweging en fysieke lichamelijkheid, geplaatst in een transdisciplinaire context.In AS A MOTHER OF FACT leven drie vrouwen samen in complete disharmonie. Zij vergelijken en confronteren elkaar voortdurend. Zij beoordelen en veroordelen elkaar maar houden toch van elkaar. In dit klimaat van onderdrukking, gekenmerkt door momenten van destructieve vreugde, worden ze de behoeders van de macht die zij keer op keer op elkaar uitoefenen.

FRAME INVITES#1 za 19/03 – 19u30
FRAME opening expositie ATRIUM
FRAMEDe onderzoeksgroep FRAME ( PXL-MAD en UHasselt ) focust op onconventionele vormen van kennisoverdracht die leiden tot nieuwe denkkaders voor beelden en ruimtes. FRAME richt zich hierbij niet enkel op het artistieke resultaat en theoretisering, maar ook op de medium specifieke poëtica’s, procedés en methodes waarmee het werk tot stand is gekomen. FRAME werkt discipline-overschrijdend met zowel onderzoekers uit diverse grafische disciplines en de vrije kunsten (PXL-MAD-Research), als uit (interieur)architectuur (ArcK).

Van zaterdag 19 maart tot zaterdag 23 april kan je in het Provinciaal Domein Dommelhof werk bewonderen van Carla Swerts, Hilde Overbergh en Gijs Coenen.

Het werk van HILDE OVERBERGH wordt gedreven door een fascinatie voor onze omgeving en hoe we die waarnemen. In ensembles van kleine en middelgrote doeken worden ruimtes en objecten uitgepuurd tot hun basiselementen. Persoonlijke verbeelding en fysieke realiteit zijn geen strikt gescheiden werelden, maar lopen rechtstreeks over in elkaar. CARLA SWERTS werkt aan een onderzoek naar de verbeelding van de nabije Oriënt, een plek die velen slechts kennen van het nieuws of van toeristische brochures, tegenwoordig op een veelal negatieve manier. Zelf reisde en woonde ze in Turkije, Egypte en Jordanië. Deze reizen vormen de aanleiding voor haar artistiek werk. Technisch is haar tekenwerk beïnvloed door haar praktijk als archeologisch illustrator en door topografische landkaarten. De foto’s die ze tentoonstelt samen met haar tekeningen, zijn gedrukt met procedés als gomdruk en cyanotypie, in navolging van de negentiende-eeuwse fotografie. GIJS COENEN tenslotte laat complexiteit, grafiek, contrast, bevreemding en ironie aan bod komen in zijn oeuvre. Hoewel zijn werken wel degelijk een verhaal vertellen, vormen ze geen medium om een vooraf bepaalde boodschap over te brengen. De tekeningen, sculpturen en video’s zijn het resultaat van een zoekend vor¬menexperiment, dat niet de intentie heeft om aan de wereld een specifiek verhaal te vertel¬len, maar inspeelt op wat de wereld te vertellen heeft. Vanuit deze gedachte aanschouwt de jon¬ge kunstenaar de wereld als een ongeorgani¬seerde chaos, die via een eigenwijze visie vorm krijgt. Het resultaat zet aan tot nadenken, maar zadelt de toeschouwer op met nog meer vragen wanneer hij tot een conclusie lijkt te komen

KIND VAN DE ZON za 19/03 – 20u15
Maelstrom/Thomas Janssens & Jorre Vandenbussche ZWARTE DOOS
maalstroomEen man richt zijn eigen land op. En hij plaatst zichzelf aan het hoofd. En de kroon op dat hoofd. En de scepter in de hand. Zijn motief is nobel: vooruitgang voor allen. Zijn drijfveer: de kracht van verandering. Is hij een Don Quichote? Gods zendeling? De reïncarnatie van de Zonnekoning? Hoe absurd zijn beslissing ook lijkt, hij weet zowaar aanhang te verwerven. Medewerkers en onderdanen besluiten hem te volgen en hun macht af te staan aan deze nieuwe leider. Ene Chomski is zijn grootste medestander. Hij werpt zich op als zijn manusje-van-alles, zijn Sancho Panza. Maar macht heeft consequenties. Zoals ‘verantwoordelijkheid’ en ‘tegenstand’. Eens de macht gewonnen, moet men haar kost wat kost vasthouden en waar mogelijk uitbreiden. Desnoods met geweld. Is macht een drug? Raken bepaalde mensen er sneller aan verslaafd? Leidt macht automatisch tot corruptie? Tot het verliezen van realiteitszin? Tot Zonnekoninggedrag? Hoe bewaart een leider het evenwicht tussen zijn ego en het algemeen belang? Moet hij regeren met strenge hand of moet hij zorgen dat hijzelf uiteindelijk overbodig wordt? En anderzijds, hoe ver moet een volk meegaan met de wil van zijn leider?

Thomas Janssens en Jorre Vandenbussche schrijven en spelen een nieuwe licht absurdistische tekst. Voor 16+. Ze baseren zich hiervoor o.a. op PERE UBU (Jarry), DON QUICHOTE (Cervantes), MASSA EN MACHT (Canetti), DE HEERSER (Macchiavelli), HET WINNAAREFFECT (neuropsycholoog Ian Robertson) en de bbc-reeks HOW TO START YOUR OWN COUNTRY (Danny Wallace). Thomas en Jorre leerden elkaar kennen tijdens de Malpertuisproductie LENZ (2013-14) en werkten samen aan YOU (2014-15).

THEY MIGHT BE GIANTS za 19/03 – 21u45
Steven Michel SCHOUWBURG
GIANTS blogMet THEY MIGHT BE GIANTS zet Steven Michel zijn eerste stappen als maker/choreograaf. Hij is gefascineerd door ritme, animatie en beeld. Deze solo tracht een ingebeeld universum tot leven te brengen. Steven Michel brengt lichamelijke en ruimtelijke tot de verbeelding sprekende beelden die ons in een staat van verwondering brengen en onze perceptie over wat er nu ‘werkelijk’ op de scène gebeurt door elkaar schudt. THEY MIGHT BE GIANTS stelt de relatie tussen het artificiële, het natuurlijke, het levendige, het levenloze, het etherische en het monumentale in vraag. Licht, scenografie, muziek en fysieke aanwezigheid worden gelijkwaardig behandeld om een visuele symfonie te creëren, een optische fantasia, waar het oor kan zien en het oog kan horen. De toeschouwer wordt uitgenodigd om doorheen parallelle werelden van geluid en beeld te reizen, waar het onderscheid tussen kunst en vermaak vervaagt. Voor de scenografie staat het Brussels kunstenaarsduo Sarah&Charles garant en het licht is van de hand van Hans Meijer.

Steven Michel (° 1986 Frankrijk) studeerde in 2010 af aan PARTS te Brussel, waar hij momenteel woont en werkt. Michel werkte met choreografen, theatermakers en filmmakers zoals David Zambrano (SHOCK), Falk Richter (RAUSCH, FOR THE DISCONNECTED CHILD), Lukas Dhont (L’INFINI), Daniel Linehan (BEING TOGETHER WITHOUT ANY VOICE), Maud le Pladec (DEMOCRACY) en momenteel is hij op tour met Jan Martens (SWEAT BABY SWEAT, VICTOR, THE DOG DAYS ARE OVER).

In 2014 startte Steven zijn solo-onderzoek gebaseerd op de relatie audio-vision. Zijn fascinatie voor de rizomatische dimensies van de audiovisuele relatie, zowel als sensoriële ervaring als intellectuele stimulans, leidde tot de creatie van THEY MIGHT BE GIANTS.

PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF TOEKOMSTLAAN 5, 3910 NEERPELT, WWW.DOMMELHOF.BE

TICKETS 5,00 EURO/AVOND, STUDENTEN & TAKTMATEN GRATIS

RESERVEREN +32 (0)11 80 50 02 OF KLIK HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s