Momenteel loopt in Dommelhof de tentoonstelling ‘La più bella isola del mondo’ van Pieter Geenen. De titel is een ironisch klinkende slagzin die gehanteerd wordt in de toeristische sector op het Italiaanse eilandje Lampedusa. Als meest zuidelijke punt van Europa wordt deze voorpost van Fort Europa immers al jarenlang overspoeld door Afrikaanse vluchtelingen. Op het eiland Cyprus staan de grenzen van Europa dan weer onder spanning door het aanhoudende conflict tussen noord en zuid, tussen Grieks en Turks Cyprus.

Aan de hand van de werken ‘nocturne’ (2006), ‘pulsation’ (2011) en ‘ansicht’ (2005) creëert Pieter Geenen een spanningsveld tussen de beladen locaties in het Middellandse Zeegebied en de nietsvermoedende toeristen die er op zoek zijn naar rust en ontspanning. In een esthetische en uitgepuurde benadering van de geopolitieke realiteit biedt Geenen een alternatieve kijk op deze onderwerpen. Expliciete beelden zoals we die kennen van de journaals ruimen plaats voor suggestieve beelden. Hij werpt vragen op over grenzen en doet grenzen vervagen. Geografische grenzen, maar ook de grens tussen de mensenstroom van vluchtelingen en toeristen. De grenzen van onze perceptie: waar eindigt het beeld en begint het geluid? Grenzen tussen genres, tussen documentair en fictie.

De video ‘nocturne’ toont de nacht op Lampedusa, gefilmd met een infraroodcamera. Op zoek naar sporen van het vluchtelingenverhaal wordt de menselijke aanwezigheid enkel gesuggereerd door lichtstippen, en spreekt zich verder niet uit over de identiteit ervan. ‘pulsation’ biedt een zicht op Nicosia en het noorden van Cyprus vanaf het zuidelijke deel van Cyprus, over de VN-bufferzone heen. De provocerende Turks-Cypriotische vlag die zich over tientallen meters uitstrekt tegen de noordelijke bergflanken wordt in dit werk gesynchroniseerd met het geluid dat het hele lichtbesturingssysteem van deze landmark genereert. Met het uitzicht van de ene kant en het geluid van de andere kant worden beide helften van het gescheiden eiland herenigd. ‘ansicht’ registreert dan weer de toeristenstroom op weg naar de stranden van het Spaanse Cabo de Gata in de Straat van Gibraltar. En hoewel de geluiden in ‘nightscape (3)’ en ‘nightscape (8)’ van recreatieve oorsprong zijn, roepen ze toch beelden op van sociaal-politieke brandhaarden. Ontdaan van hun visuele informatie krijgen deze nachtelijke opnames namelijk andere connotaties. In deze tentoonstelling worden deze werken verder aangevuld met bewakingsbeelden van de Texaans-Mexicaanse grens, en met allerlei persoonlijke souvenirs en reisdocumenten die het verhaal nog concreter en tegelijk breder en gelaagder maken.

Pieter Geenen (°1979, Hasselt) woont en werkt in Brussel. Na een Master Fotografie aan de Katholieke Hogeschool Limburg behaalde hij een postgraduaat aan het internationale programma Transmedia van Sint-Lukas, Brussel. Geenen vertrekt vanuit een interesse voor de suggestieve en evocatieve kwaliteiten van het landschap. Hij tracht daarbij bepaalde geopolitieke realiteiten te vertalen naar reflecties over het concept van, en de onderlinge relaties tussen toerisme, grenzen, migratie en (nationale) identiteit. In zijn werk manifesteert het beeld zich langzaam, om zo het subtiele en verborgene te verkennn. Kijken en luisteren wordt intens, bevreemdend, contemplatief en haast tastbaar in een onverstoorde verstilling.
Zijn werk werd reeds wereldwijd getoond op filmfestivals zoals het Internationale Filmfestival Rotterdam, New York Film Festival, Hong Kong Film Festival, Les Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid, en in tentoonstellingen in het Museum van Elsene, M – Museum Leuven, ARGOS Centre for Art and Media (Brussel), Be-Part Waregem, de Biënnale van Luik (2010), en de parallele evenementen van de Biënnale van Venetië (2009) en Manifesta9 (2012).

Lijst van werken:

ansicht – 2005, video 4:3, 17’18” in loop, kleur, zonder geluid
nightscape (3) – 2005, geluidsinstallatie, 15’10”, binauraal geluid
nightscape (8) – 2013, geluidsinstallatie, 13’37”, binauraal geluid
nocturne – 2006, video 4:3, 28′, zwart-wit, zonder geluid
pulsation – 2011, video 16:9, 14’30”, kleur, stereo

bewakingsbeelden Texaans-Mexicaanse grens, copyright BlueServoTM Virtual Community Watch
persoonlijk archief Pieter Geenen