Op vrijdag 8 december om 20u15 presenteert B12 de theatervoorstelling VUUR van Het Nieuwstedelijk in Dommelhof. VUUR is een indringende voorstelling over kwetsbaarheid. De eerste speelreeksen lieten niemand onberoerd.

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld.
41 jaar later interviewde theatermaker Christophe Aussems overlevenden, hulpverleners en nabestaanden. Hij probeerde het pijnlijke verleden te reconstrueren en ging op zoek naar hoe deze gebeurtenis nog steeds doorwerkt.
Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er zelf betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen?
Acteur Jonas Van Thielen (Ten oorlog / De leeuw van Vlaanderen…) is een crack in transformeren maar zet zijn talent in Vuur subtieler en dus meeslepender in dan ooit. Nieuwstedelijk-huismuzikant Bert Hornikx (HRNS, Astronaute) en Astronaute frontvrouw Myrthe Luyten (Astronaute, Mad about Mountains) brengen de soms snijdende maar vaker troostende muziek in de voorstelling.

“Vuur spreekt met die langzaam insluipende ontroering die we lang niet hebben ervaren in theater.”
Wouter Hillaert in De Standaard ****
“Vuur leidt alle aanwezigen samen langs een spoor van woede en onmacht, naar een voorzichtige vorm van loutering. Het is een gedeelde ervaring om niet snel te vergeten.”
Evelyne Coussens in De Morgen ***1/2

Credits
regie/tekst Christophe Aussems
spel Jonas Van Thielen
muziek Bert Hornikx & Myrthe Luyten
dramaturgie Alexander Schreuder
tekst & dramaturgie Els Theunis
muziekdramaturgie Adriaan Van Aken
kostuum Jorine van Beek
geluidsontwerp Stefan De Reese
lichtontwerp Kishan Singh
artistieke feedback Stijn Devillé
Met bijzondere dank aan alle geïnterviewden.
Een coproductie met MUZE / In samenwerking met Sint-Franciscus College Heusden-Zolder, Gemeente Heusden-Zolder en Muziekodroom

Over de maker

Christophe Aussems is één van de vier vaste makers van Het nieuwstedelijk. Research, veldwerk en interviews zijn vaak vertrekpunten voor zijn theatervoorstellingen. Hij bouwde hierin de afgelopen tien jaar een rijke expertise op. Vaak koos hij voor spelen op bijzondere locaties, meestal in de gemeenschap waar de feiten zich afspeelden.
Met Vuur kwam er een vervolgstap van locatieversie naar zaalversie. Zo kunnen nóg meer mensen deze voorstelling beleven. Aussems maakte Vuur vanuit zijn fascinatie voor ‘hoe een gemeenschap omgaat met verlies, hoe ze er in slaagt om vanuit een kwetsuur opnieuw kracht te vinden’.

Prijs
Basistarief: 15,00 €; Voorverkoop: 12,00 €