Tijdens de 15de editie van Theater op de Markt staan ook enkele voorstellingen op het programma die radicaal nieuwe wegen binnen het theater verkennen. Eén van die voorstellingen is ongetwijfeld ‘Terra Nova’ van CREW. Het gezelschap experimenteert al enige tijd op het boeiende snijvlak tussen theater en nieuwe technologieën.
In ‘Terra Nova’ gebruikt CREW experimentele technologie om een virtuele werkelijkheid te creëren. De voorstelling vertelt het verhaal van de fatale expeditie naar de Zuidppool van Robert F. Scott in 1911. De Engelse ontdekkingsreiziger moet het afleggen tegen de Noor Roald Amundsen, en het hele team sterft op de terugweg van honger en kou.
Tijdens de voorstelling wordt het publiek geconfronteerd met het besef hoe illusoir de idee is van een ‘zelf’. De afgelopen zeven jaar deed het gezelschap CREW ervaring op rond immersieve technologie, en doken vragen op die de neurowetenschappers zich vandaag ook stellen. Zien we echt wat we menen te zien? Ben ik werkelijk wie ik me voorstel te zijn? Ben ik dit lichaam? Ben ik hier of ben ik hier niet? Met behulp van technologie worden bezoekers ondergedompeld in een virtuele werkelijkheid die alle zintuigen op z’n kop zet.