De jonge acteurs van de scholen Zonneweelde in Lommel en De Wissel in Genk zijn deze week druk aan het werk in Dommelhof. Onder leiding van acteur en regisseur Stefan Perceval werken zij de theatervoorstelling ‘Ondersteboven’ af. Op donderdag 18 juni om 19u tonen ze het resultaat in de zwarte doos in Dommelhof.

De voorstelling kadert binnen het Euregionale Interreg-project ‘Extension Culturelle’. Voor dit pilootproject rond cultuurparticipatie werkt Provinciaal Domein Dommelhof samen met de school Zonneweelde (Lommel) en school De Wissel (Genk). Twee klassen uit deze scholen voor buitengewoon onderwijs krijgen een intensief theaterbad van Stefan Perceval. De regisseur maakt theater met de jongeren vanuit hun leefwereld en hun ervaringen. Er wordt hen dus geen voorgekauwd stuk aangeleerd, maar de jongeren creëren zelf een voorstelling.

Stefan Perceval over het creatieproces met de jongeren: “We kijken achter de muur van de mens. De mens staat centraal. Niet de beperking. Ik geloof in de kracht van de verbeelding, van de leugen, van de overdrijving, van de fantasie. Voor een traject dat vertrekt vanuit de mens die er staat. Vertrek niet vanuit een theorie of een methodiek, maar vanuit de mens. Geloof in talent en de mogelijkheid dat te ontwikkelen! Dan zijn wij niet sociaal-artistiek, maar een noodzaak.” Via repetities op school en in Dommelhof wordt gewerkt naar het groots slotmoment op donderdag 18 juni in Dommelhof, waar het resultaat voor publiek wordt gespeeld en het proces wordt gedeeld met de cultuur- en onderwijssector.