De zeventiende editie van Theater op de Markt werd zondagavond 14 augustus afgesloten met een grote vuurwerkshow op het Kolonel Dusartplein. Een spectaculair einde van een kleurrijke festivaleditie. 47 producties, goed voor zo’n 278 artiesten uit binnen- en buitenland, lokten de afgelopen vier dagen meer dan 120.000 toeschouwers naar Hasselt.

Met meer dan 200 voorstellingen was er voor iedereen wat wils! Op de affiche prijkten gerenommeerde circusvoorstellingen, uitbundig straattheater, origineel locatietheater en kunstprojecten in de publieke ruimte.

Eén van de grootse blikvangers van deze editie was ongetwijfeld Cie Artonik, die het festival feestelijk op gang trapte met een kleurrijke parade doorheen de stad. Ook het befaamde Franse gezelschap Rasposo wist te verbazen, met een verrassende voorstelling én avant-première over het leven van vrouwelijke circusartiesten in de mannelijke circuswereld. De eerste tentproductie van Collectif Malunés, het grootste Belgische/Franse gezelschap, werd dagelijks op gejuich onthaald in het Stadspark.

Deze editie werd er bovendien extra ingezet op de participatie van het publiek: bij diverse projecten, zoals Cie Artonik (50 lokale dansers), Bistaki (figuranten), Cie Sous X (figuranten en paard), speelden bewoners uit Hasselt en omstreken een belangrijke rol. Zoals gebruikelijk fungeerde het festival ook als podium om heel wat Limburgse en Vlaamse artiesten te presenteren aan de internationale professionals: Joke Emmers, Lies Serdons, d’Irque & Fien, Three of a Kind en nog vele anderen. Daarenboven werd een UK-Focus georganiseerd, waarbij Engelse gezelschappen in een pitch zich hebben mogen presenteren aan professionals aanwezig op het festival. Het verbaast dan ook niet dat professionelen van over de hele wereld talrijk aanwezig waren op Theater op de Markt om artiesten te scouten om ze later in eigen land te programmeren.