Op 1 juli krijgt Marc Celis op de Franse ambassade in Brussel het ereteken van ‘Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres’. Celis ontvangt deze erkenning vanwege zijn inzet voor het Franse circustheater als voormalig directeur van Dommelhof-Theater op de Markt. “Dit ereteken onderstreept nogmaals de internationale reputatie van het openlucht- en circusfestival Theater op de Markt’, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Limburg.
Marc Celis startte in 1988 het festival Theater op de Markt vanuit het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt. Na prospecties in Frankrijk voelde hij aan dat het straat- en circustheater een enorm potentieel had. In de loop der jaren groeide Theater op de Markt, onder impuls van Celis, uit tot één van de grootste en beste festivals in zijn genre. Naast het festival werd in Dommelhof ook gestart met de eerste werkplaats voor circustheater in Vlaanderen. Honderden Belgische en internationale circusgezelschappen verbleven de voorbije jaren in Dommelhof om aan nieuwe creaties te werken. Dommelhof-Theater op de Markt wordt dan ook als één van de pioniers en broedplaatsen voor het hedendaagse circus beschouwd. Daarbij werden ook heel wat Franse gezelschappen ondersteund. Niet alleen via de werkplaats, Celis maakte het Franse circus bekend bij het Vlaamse publiek door hen een plaats te geven op het festival Theater op de Markt. In Frankrijk bleef dat niet onopgemerkt en werd Celis een gerespecteerde figuur binnen het milieu. Kers op de taart is deze prestigieuze erkenning door de Franse ambassade. Marc Celis, op pensioen sinds 2011, krijgt nu een plaats tussen eerdere genomineerden zoals Arno en Axelle Red.
Voor de provincie Limburg, initiatiefnemer van Dommelhof-Theater op de Markt, bewijst deze erkenning de internationale reputatie van het festival. “Met Theater op de Markt zetten we Limburg ook internationaal op de kaart”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Limburg. “Tot ver buiten de Limburgse grenzen trekt Theater op de Markt bezoekers aan en bouwt het festival mee aan een internationaal imago van kwaliteit en vernieuwing”. Hij feliciteert Marc Celis met deze prestigieuze erkenning.
De volgende editie van Theater op de Markt vindt plaats van 7 tot en met 10 augustus in Hasselt. Info over het programma op http://www.theateropdemarkt.be.