Ben je fan van baanbrekende kunstprojecten?

Wil je meewerken aan een uitdagende, state-ot-the art multi-media performance?

Dan is dit je kans!

Theater op de Markt (9-12 augustus 2012) is op zoek naar 11 gedreven vrijwilligers om te participeren in de voorstellingen Terra Nova van het gezelschap CREW_eric joris. Terra Nova zal gepresenteerd worden tijdens Theater op de Markt. Tijdens deze voorstelling zullen 11 ‘persoonlijke assistenten’ samenwerken met het CREW team, zij zullen het publiek ‘gidsen’.

Het gezelschap

Het immersieve theater van Eric Joris en zijn gezelschap CREW laat zich best omschrijven als de kunst van de onmiddellijkheid – zo sterk dringt zijn theater binnen in het lichaam zelf van de toeschouwer. Het resultaat is een verrassend zintuiglijke scherpte en aanwezigheid. Bedoeling is de toeschouwer het verhaal niet alleen door de woorden te laten begrijpen, maar evengoed te laten ervaren vanuit klank, beeld en lichamelijke gewaarwording. Het publiek bewoont de theatrale ruimte, stapt erin rond en verdwaalt erin.

Meer informatie: http://www.crewonline.org/art/projects

De voorstelling

Terra Nova dompelt de toeschouwer onder in verschillende realiteiten tegelijkertijd en stelt zijn perceptie op de proef. Met als achterliggende gedachte die ene nijpende vraag: is ons wereldbeeld niet een en al een constructie?

Twee thema’s onderbouwen de nieuwe voorstelling van CREW: de Zuidpoolexpeditie begin vorige eeuw, en het recente onderzoek rond het menselijk brein. De twee thema’s zijn op verschillende niveaus verrassend verwant. Artistieke leiders Eric Joris en Stef De Paepe, en de auteur Peter Verhelst lieten zich ruim inspireren door neurowetenschappelijke studies. Ze trokken een parallel tussen de ontdekkingen binnen de menselijke geest en de fatale zoektocht van ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. CREW neemt de toeschouwer mee naar het hart van deze twee onherbergzame werelden.

In Terra Nova wordt het publiek geconfronteerd met het besef hoe illusoir de idee is van een ‘zelf’. Zien we echt wat we menen te zien? Ben ik werkelijk wie ik me voorstel te zijn? Ben ik dit lichaam? Ben ik hier of ben ik hier niet?

In Terra Nova verkent het publiek drie in elkaar verstrengelde realiteiten: het eenzame relaas van Scott – gebracht door Robby Cleiren; de immersie in een hyperzintuiglijke wereld; en daar tussenin een transitioneel universum. In dat laatste observeert de toeschouwer hoe de anderen gemanipuleerd worden en ronddolen, terwijl hij – vanop afstand en als in een echo – de wanhoop hoort nazinderen van Scott.

Jouw rol

Het publiek van Terra Nova bestaat uit een groep van 55 personen. De acties vinden plaats op een groot speelvlak. Het publiek zit niet zoals in een reguliere voorstellingen, maar zal bewegen in de ruimte, begeleid door hoofdtelefoons en belangrijkste: door jou!.

Het is de rol van de Persoonlijke Assistenten (PA’s) het publiek te begeleiden en te vergezellen gedurende de hele voorstelling (100’). Je zal ‘getraind’ worden om een reeks getimede acties uit te voeren en te performen. Het allerbelangrijkste is het assisteren van de ‘immersie’ van het publiek. Het publiek zal elk voor zich een ‘immersie’ ervaren (11 personen op hetzelfde moment). Om deze ‘immersie’ mogelijk te maken moet elk van de 11 personen uitgerust worden met het ‘immersieve device’, bestaande uit een rugzak met laptop, hoofdtelefoon, video-bril, trackers, enz.

Eens ze geëquipeerd zijn, zal je als PA je immersant assisteren zodat hij rond kan wandelen in zijn beeld/film en dus in de ruimte. De PA zal alsook een aantal secure tactiele interacties uitvoeren (die overeenkomen met het onmindirectionele beeld in de video-bril)

De taken van de PA’s zijn een belangrijk onderdeel van de voorstelling en de PA zal visueel zichtbaar zijn voor het publiek in de ruimte.

Dit alles kan zeer ‘ingewikkeld’ klinken, maar we zijn enkel op zoek naar 11 geëngageerde vrijwilligers die zich kunnen focussen tijdens de voorstelling en zich bewust zijn van hun rol.

Gezien de taken een deel fysieke acties betreft, zoeken we mensen die fysiek fit zijn en energie hebben om te assisteren gedurende 2 of 3 voorstellingen per dag

1 maand voor de voorstellingen in Hasselt zal je meer gedetailleerde informatie krijgen met tekst, filmpjes en instructies. Op deze manier kan je je al een beetje voorbereiden.

Het CREW team dat de voorstellingen draait bestaat uit 2 technologische operators, 1 technieker, 2 plateu-coördinatoren en 2 acteurs. We hebben 11 enthousiaste vrijwilligers nodig op van Terra Nova in Hasselt een succes te maken.

Praktisch

De vrijwilligers moeten:

 • beschikbaar zijn tijdens de voorstellingen
 • beschikbaar zijn gedurende de opleiding die zullen plaatsen vinden de dagen voor de voorstellingen.

Terra Nova zal volgende dagen gepresenteerd worden in Hasselt:

 • Donderdag 9 augustus 2012: 2 voorstellingen, uren nog te bepalen
 • Vrijdag 10 augustus 2012: 2 voorstellingen, uren nog te bepalen
 • Zaterdag 11 augustus 2012: 2 voorstellingen, uren nog te bepalen
 • Zondag 12 augustus 2012: 2 voorstellingen, uren nog te bepalen

De opleiding vindt plaats op de volgende dagen en uren:

 • Maandag 6 augustus van 17u00 tot 20u00
 • Dinsdag 7 augustus van 11u00 tot 20u00
 • Woensdag 8 augustus van 11u00 tot 23u00 (inclusief generale repetitie en nabespreking)
 • Donderdag 9 augustus: 2u voor de start van de eerste voorstelling

Ben jij:

 • Beschikbaar van 6 augustus tot en met 12 augustus 2012?
 • Geïnteresseerd in baanbrekende kunstprojecten
 • Dynamisch, gedreven, sterk gevoel voor verantwoordelijkheid en ruimte?
 • Tussen 18 en 40 jaar?

Dan is Terra Nova iets voor jou!

Voor meer informatie en registratie, gelieve contact op te nemen met Bart Alders (balders@limburg.be en/of via 011 80 50 11)

Deadline oproep: 30 juni

Gelieve ook een korte CV door te sturen naar deze persoon

Zie ook: http://www.crewonline.org