Deze week komt danseres/choreografe Claire Croizé in het kader van TAKT Dommelhof werken aan haar nieuwe creatie. Claire maakte de afgelopen jaren twee memorabele danssolo’s: ‘Vor deinem Thron’ op muziek van Bach, en ‘The Farewell’ op muziek van Mahler. Het laatste stuk was onlangs te zien op TAKT#8 in Dommelhof. Ze kreeg voor deze creatie de ‘Prix Jardin d’Europe’.

Voor haar nieuwe stuk ‘Chant éloigné’ zal ze samen met vier andere danseressen op het podium staan. Samen reizen ze terug naar het begin van de 20-ste eeuw, een periode die gekenmerkt werd door belangrijke maatschappelijke en esthetische veranderingen. In het stuk focust Claire Croizé op het begrip ‘einde’. Niet alleen het einde van een periode (de 19de eeuw) of het einde van een artistieke beweging (de romantiek), maar ook het einde van bewegingen. Kan je een stuk opbouwen dat bestaat uit finale scènes en de intensiteit van laatste bewegingen? Luidt niet elk einde een nieuw begin in? De muziek voor het stuk put uit dezelfde periode en hetzelfde idee: het einde van de romantiek en het begin van het modernisme.

TAKT Dommelhof ondersteunt dit project ondermeer vanwege de intrinsieke kwaliteit en het potentieel van de betreffende danseres/choreografe, de samenwerking met de gerenommeerde partners in Vlaanderen die het stuk ook ondersteunen (ondermeer Kunstencentrum STUK/CC30, Kunstencentrum BUDA, Jardin d’Europe (ondersteund door het CultuurProgramma van de Europese Unie), workspacebrussels & Ultima Vez, wp Zimmer), en de mogelijkheid om het nieuwe stuk te tonen voor een Limburgs publiek.