Het internationaal festival voor circus-, straat- en locatietheater Theater op de Markt mag ook de volgende 5 jaar rekenen op structurele ondersteuning van de Vlaamse overheid. Het festival is een initiatief van de provincie Limburg en wordt georganiseerd door het Provinciaal Domein Dommelhof. Gedeputeerde voor Cultuur en Toerisme van de provincie Limburg, Igor Philtjens, is bijzonder tevreden met deze beslissing van de Vlaamse regering: “Theater Op de Markt is een festival met wereldklasse en belangrijk voor onze regio. Kunst en cultuur brengen mensen samen, stimuleren vernieuwing, zijn een hefboom voor de lokale economie, en creëren een aantrekkelijke omgeving om te wonen, te leven en te werken.”
“Een bloeiend kunst- en cultuurlandschap wordt steeds meer een voorwaarde om een aantrekkelijke regio uit te bouwen. En met Theater op de Markt hebben we een speler die een sterke bijdrage kan leveren aan deze ambitie.” De laatste editie van Theater op de Markt in Hasselt, in de zomer van 2014, bracht ruim 110.000 bezoekers op de been. “De impact op het toerisme in de regio bleek bijzonder groot,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens, “tijdens Theater op de Markt doen de hotels, B&B’s en lokale ondernemers gouden zaken.”
Opvallend in tijden van besparingen, is de vaststelling dat Theater op de Markt in de periode 2015-2019 ondersteund zal worden voor een jaarlijks bedrag van 380.000 euro, dat is meer dan in de vorige periode (2010-2014). Minister Sven Gatz had in zijn beleidsnota al aangekondigd dat hij de jonge bloeiende sector van de circuskunsten bijkomende mogelijkheden wou bieden op vlak van creatie en internationale spreiding.
Het festival blijft vasthouden aan de tweejaarlijkse formule –in de even jaren een groot zomerfestival in Hasselt, in de oneven jaren een herfstfestival in Neerpelt- en kan op die manier een fris en gevarieerd programma blijven voorstellen. De beoordelingscommissie roemde het festival voor de scherpe artistieke keuzes, de laagdrempelige programmering, de rol die het festival speelt op vlak van co-producties, en het uitgebreide nationale en internationale netwerk.
Theater op de Markt bestaat al sinds 1988 en groeide de laatste jaren tot een internationaal gereputeerd festival dat niet alleen een ruim publiek van heinde en ver mag verwelkomen, maar ook steeds een grote schare internationale programmatoren ziet passeren. Het festival is het eindresultaat van een continue en geïntegreerde werking op de provinciale site van Dommelhof in Neerpelt. Het hele jaar door worden daar ¬—al dan niet in samenwerking met andere culturele actoren— producties gemaakt, opleidingen gegeven, Europese netwerken gehost, en premières/toonmomenten/try-outs getoond. Dommelhof fungeert daarmee als een werkplaats en kunstencentrum voor de circuskunsten en aanverwanten (fysiek theater, straattheater, dans, enz.).