Op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober stellen Dommelhof en Musica een nieuw festival voor: OORtreders. Op dit tweedaags festival komen kunstenaars uit binnen-en buitenland samen in Dommelhof. Wat hen bindt is de fascinatie om buiten de bekende kunstdisciplines te treden. Dat is het domein van de transdisciplinaire kunst of tussen-kunst: kunst tussen disciplines en genres, tussen schouwburg en publieke ruimte, tussen passief en actief beleven, tussen oor, oog, hersenen en lichaam. De kunstenaars op het programma werken rond de gemeenschappelijke focus ‘geluid’.

OORtreders start op vrijdag met een studiedag rond transdisciplinaire kunst en mondt ‘s avonds uit in een parade rond het kunstwerk Moon. Dat is een gigantische lichtgevende maan van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Het kunstwerk zal door de straten van Neerpelt zweven, van de kerk tot aan Provinciaal Domein Dommelhof, terwijl de epische soundtrack van componist Dan Jones weerklinkt. Als afsluiter brengt het elektrisch gitaarkwartet ZWERM een performance op het dak van Dommelhof. Ze laten zich hiervoor inspireren door Pink Floyds meesterwerk The Dark Side of the Moon. Een magische optocht voor jong en oud!

Het volledige programma kan je raadplegen via de website van OORtreders.

OORtreders is Afrikaans voor ‘overtreders’. OORtreders dwalen rond op verboden terrein of in niemandsland, ver weg van de platgetreden paden. Op twee avonden brengen Musica en TAKT Dommelhof transdisciplinaire kunstenaars uit binnen- en buitenland samen met één gemeenschappelijke focus: geluid. Hoe kan geluid als medium dienen om buiten de grenzen van een discipline te treden? Deze vraag staat ook centraal tijdens de studiedag die het festival opent. Betreed het fascinerende universum van klinkende tussenkunst tijdens OORtreders.

 OORtreders is de opvolger van het community-art festival Samhain en wordt georganiseerd door Musica, Impulscentrum voor Muziek en TAKT Dommelhof (Provinciaal Domein Dommelhof).