Het tweejaarlijks Provinciaal Toneeltornooi wordt door de provincie Limburg georganiseerd om enerzijds de kwaliteit van het amateurtoneel in Limburg te stimuleren, en anderzijds om de betere toneelverenigingen te ondersteunen. Het tornooi wordt georganiseerd in twee reeksen: de preselectie ‘Het Zilveren Doek’ en het hoofdtornooi ‘Het Gouden Doek’. Het Zilveren Doek werd voor het eerst georganiseerd in 2010-2011. Dit jaar is het Gouden Doek aan de beurt. De proclamatie van dit tornooi, waarbij de beste Limburgse toneelverenigingen worden gehonoreerd vindt plaats op vrijdag 25 mei om 20u. in Dommelhof in samenwerking met OpenDoek Limburg.
De winnaars gaan naar huis met mooie prijzen. De drie eerste gerangschikte groepen ontvangen respectievelijk 5000, 3500 en 2500 euro. Er zijn verder twee aanmoedigingsprijzen voorzien voor de vierde en vijfde plaats (700 euro). De drie eerst gerangschikten krijgen ook automatisch een plaats in de volgende editie van “het Gouden Doek”, alle anderen kunnen zich opnieuw laten kwalificeren via “ het Zilveren Doek” dat volgend seizoen georganiseerd wordt.
Deze nieuwe formule past binnen één van de peilers van het algemene cultuurbeleid in Limburg: het aanwezige talent ondersteunen en laten floreren.