Acteur en regisseur Stefan Perceval is onlangs gestart met twee nieuwe theaterprojecten in het buitengewoon onderwijs. In de school Zonneweelde in Lommel en De Wissel in Genk gaat Stefan de volgende weken met enkele jongeren een echt theaterstuk maken. Op donderdag 18 juni brengt Provinciaal Domein Dommelhof het buitengewone resultaat voor het publiek.

Binnen het Euregionale Interreg-project ‘Extension Culturelle’ heeft de provincie Limburg zich met Provinciaal Domein Dommelhof geëngageerd voor het bijzondere pilootproject Cultuur en Kinderen. De focus van dit project ligt op jongeren die minder kansen krijgen om deel te nemen aan en te genieten van cultuur. Nochtans kan cultuurparticipatie de persoonlijke ontwikkeling versterken en kansen bieden om uit de kansarmoede te klimmen. “Vanuit het geloof in die kracht van cultuur investeert de provincie Limburg via dit project in doelgroepen voor wie het niet evident is te participeren”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.

Voor dit pilootproject werkt Provinciaal Domein Dommelhof samen met de school Zonneweelde (Lommel) en school De Wissel (Genk). Twee klassen uit deze scholen voor buitengewoon onderwijs krijgen een intensief theaterbad van Stefan Perceval. De regisseur maakt theater met de jongeren vanuit hun leefwereld en hun ervaringen. Er wordt hen dus geen voorgekauwd stuk aangeleerd, maar de jongeren creëren zelf een voorstelling.

Stefan Perceval over het creatieproces met de jongeren: “We kijken achter de muur van de mens. De mens staat centraal. Niet de beperking. Ik geloof in de kracht van de verbeelding, van de leugen, van de overdrijving, van de fantasie. Voor een traject dat vertrekt vanuit de mens die er staat. Vertrek niet vanuit een theorie of een methodiek, maar vanuit de mens. Geloof in talent en de mogelijkheid dat te ontwikkelen! Dan zijn wij niet sociaal-artistiek, maar een noodzaak.”

Via repetities op school en in Dommelhof wordt gewerkt naar het groots slotmoment op donderdag 18 juni in Dommelhof, waar het resultaat voor publiek wordt gespeeld en het proces wordt gedeeld met de cultuur- en onderwijssector. “Jongeren uit het bijzonder onderwijs in Limburg krijgen met dit project een unieke kans om zich gedurende een half jaar onder te dompelen in de theaterkunsten en samen met een professional als Stefan Perceval, een eigen theaterstuk te maken om familie en vrienden mee te verrassen”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.

Meer info over de voorstelling volgt op deze blog.