Theater op de Markt mag voortaan het EFFE-kwaliteitslabel van Europa dragen. Dit label staat garant voor een hoge artistieke kwaliteit en een grote impact op het lokale, nationale en internationale niveau. “Het label is een mooie erkenning voor Theater op de Markt en zal via de internationale promotie door EFFE, leiden tot een nog grotere naambekendheid binnen Europa,” aldus gedeputeerde van Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.

Na een intensief evaluatieproces door nationale deskundigen en een internationale jury, mochten 761 festivals uit 31 landen voor de allereerste keer het EFFE label in ontvangst nemen. In België hebben 40 festivals het EFFE label in de wacht gesleept, waarvan de meerderheid zich in de muzieksector bevindt (onder meer Rock Werchter, Klara Festival, Dour Festival, BOZAR festival, Les Ardentes). Binnen de podiumkunsten zijn er slechts een handvol erkenningen, waaronder dus ook voor Theater op de Markt. Limburg telt twee laureaten en bijzonder is dat beide laureaten gevestigd zijn in Neerpelt, nl. het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en Theater op de Markt (Provinciaal Domein Dommelhof).

EFFE is de afkorting van Europe for Festivals, Festivals for Europe, een initiatief van EFA – European Festivals Association. EFFE wil met dit nieuwe platform de Europese festivalcultuur kenbaar maken en de dagelijkse lokale werking erkennen. Het brengt festivals met een grote toewijding voor de kunsten, de gemeenschap en de Europese waarden samen. Iedereen ter wereld kan via dit platform de laatste festivalinformatie raadplegen. Zo zal er in de zomer een gids verschijnen van alle EFFE-erkende festivals, waaronder Theater op de Markt. De online gids voor Europa’s festivals 2015-2016 zal beschikbaar zijn in de vroege zomer.

Je kan alle EFFE Label festivals raadplegen op www.effe.eu.