Op dinsdag 14 oktober komt de reportagemaker Michael Dilissen (°1989 Neerpelt) zijn reportage ‘Ciao Futuro’ voorstellen in de schouwburg van Dommelhof. Dilissen studeerde enkele jaren in Milaan, keerde na zijn studies terug naar België en vond hier snel een job als reporter bij de vrt. Dit in schril contrast tot Michael z’n Italiaanse vrienden. Gemiste jobs, onbetaalde stages, jongerenwerkloosheid en armoede zijn schering en inslag in hun verhalen. Toen Vranckx een oproep voor jong talent lanceerde, twijfelde Michael dan ook geen seconde over zijn onderwerp. Michael is voor Vranckx terug naar Milaan getrokken en laat z’n vrienden zelf aan het woord. Deze reportage toont hij in avant-première in Dommelhof.

In Ciao Futuro laat Michael ons op een heel intense wijze kennismaken met het leven van vier jonge mensen in de hippe modestad Milaan. Beklijvend is het verhaal zonder twijfel, de reportage toont meteen een confronterend beeld van de leefomgeving van de jonge Desirée. Zij deelt haar slaapkamer met haar mama en in tegenstelling tot wat je zou verwachten, beantwoordt deze kamer absoluut niet aan het modieuze beeld dat wij hebben van een leven in Milaan. Daarenboven is het verhaal van Desirée brandend actueel. Zij haalde altijd hoge punten in de middelbare school, maar verder studeren is duur in Italië. Te duur. Desirée zag maar één uitweg: eerst werken en dan studeren voor leerkracht. Ze spreekt goed Engels, ze is heel slim en heeft veel talent, en toch heeft ze in 3 jaar tijd nog geen job gevonden en dus nog niet kunnen sparen voor haar opleiding. Michael vertelt: “Zowel ik als de camera- en geluidsman waren heel emotioneel toen we bij Desirée vertrokken. De armoede is meedogenloos voor dit talentvolle meisje.”

In schril contrast tot de achtergrond van Desirée, maken we kennis met Christina. Zij is leerkracht, maar moet dit combineren met een tweede job om rond te komen in het peperdure Milaan. En ook het verhaal van Christina kent geen rooskleurig verloop, en zij verlaat uiteindelijk haar geboorteland. “En zij is niet de enige,” aldus Michael, “honderdduizenden hooggeschoolde jongeren verlaten Italië op zoek naar werk, en ze trekken vaak naar nieuwe groeilanden, zoals Chili.”
De titel Ciao Futuro kan je dan ook heel letterlijk nemen…

Ciao Futuro is een reportage van Michael Dilissen en Joscha van Bree © 2014 en is ook te zien op zaterdag 18 oktober in Vranckx & de nomaden op Canvas.

Praktische info
Datum: di 14/10/2014 – 19.30u
Locatie: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, B-3910 Neerpelt
Tickets: gratis toegang
Info: Dommelhof – T 011 80 50 02 – dommelhof@limburg.be