Op dinsdag 15 april om 20u15 wordt de film ‘Gloria’ vertoond in Dommelhof. Deze vierde film van de internationaal gelauwerde Chileense filmmaker Sebastian Lelio is één van de sociaal-realistische films bij uitstek die in vele lijstjes werd getipt als de topfavoriet van de Berlinale in 2013. Maar het is vooral het titelpersonage dat de meeste festivalgangers bijbleef.

De 51-jarige Paulina Garcia kreeg een Zilveren Beer voor haar vibrerende vertolking van Gloria, een 58-jarige gescheiden vrouw die absoluut haar eenzaamheid wil verdringen. Ze zoekt daarom troost en gezelschap in het ‘singles’ uitgaansleven en hoopt zo nog eens de passionele liefde van weleer te beleven.

De kracht van deze tragikomische karakterstudie, die zich ontrolt tegen de woelige achtergrond van de politieke ontwikkelingen in Chili, komt vooral tot uiting in de interactie tussen de gevoelswereld van Gloria en haar sociale omgeving. Als bijna zestigjarige gaat het de dame allesbehalve voor de wind in de geharde moderne Chileense maatschappij. Ze moet constant strijden tegen vooroordelen en voor haar vrijheid en geluk.

Gloria staat symbool voor een generatie vrouwen waaraan het huidige, door jeugdigheid geobsedeerde filmlandschap zelden aandacht besteedt. (bron: Film Fest Gent)