PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

Zebracinema: A Ciambra

Op dinsdag 24 april om 20u15 presenteren we de film A Ciambra. Pio voelt zich te oud om zich te vervelen met de jongste generatie, maar is te jong om met de grote jongens op stap te gaan. Zijn rol in de gemeenschap beperkt zich voorlopig tot het regelen van de illegale stroomaftap en waarschuwen voor de politie terwijl de mannen zich met duistere zaakjes bezighouden. Als zijn vader en oudste broer worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij alvoor vol kan worden aanzien en gaat op eigen houtje het dievenpad op …
Met een bedachtzaam oog voor authenticiteit en oprechtheid werpt de Italiaanse cineast ons middenin deze uitgesloten groep. De perikelen van mensen in de marge kennen we intussen wel, maar A Ciambra weet door zijn gestage opbouw en buitengewone empathie het klassieke coming of age-verhaal mooi te ontgroeien. Het resultaat is een eigenzinnige en rijkgeschakeerde schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië.

“Geen wonder dat Martin Scorsese uitvoerend producent is van A Ciambra: Jonas Carpignano’s tweede speelfilm schetst het Italiaanse Gioia Tauro als een microkosmos waar criminaliteit heerst.”
(Filmkrant)

%d bloggers liken dit: