PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

THE SQUARE

The Square is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs. De films van Ruben Östlund leveren fantastische stof voor discussie op.” (bron: De Volkskrant)

The-Square_st_1_jpg_sd-high

De Zweedse cineast Ruben Östlund , die we kennen van TURIST, baseerde zijn nieuwste film op een gelijknamige kunstinstallatie, waarin een vierkant op de vloer van een museum aan bezoekers de indruk moest geven van een veilige omgeving waarbinnen niets kan gebeuren en iedereen braaf voor elkaar zorgt. Is zoiets mogelijk, vroeg de regisseur zich af?
Hoofdpersonage is de gladde museumdirecteur Christian. Hij wil uitpakken met een nieuwe tentoonstelling waarin “The Square” één van de meest besproken werken moet worden, maar een en ander loopt niet zoals hij het had gepland: de boel escaleert en brengt zowel de museumdirecteur als het museum in een existentiële crisis.
Hoe extreem de situaties ook worden, Östlund verliest nooit zijn gevoel voor esthetiek en humor. Het resultaat is een film boordevol originele ideeën en wrang komische observaties.

Ruben Östlund – 2017
ZWEDEN / DENENMARKEN – 142’
met Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West e.a.