PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

C-TAKT

c-takt-klein-websiteVanaf 1 januari 2017 is C-TAKT, de fusie tussen de werkplaatsen van TAKT Dommelhof (Neerpelt) en C-mine cultuurcentrum (Genk), een feit. Deze nieuwe werkplaats is gegroeid uit de vaststelling dat Limburg nood heeft aan een plek waar kunstenaars thuis kunnen komen en in alle rust aan hun projecten kunnen werken.

Zwaartepunt van de werking ligt in de relatief jonge term binnen de kunsten: transdisciplinariteit. Meer en meer kunstenaars overstijgen de discipline waarin ze opgeleid zijn en zoeken naar een manier om zich uit te drukken waarin geen enkele discipline nog de boventoon voert.

De werking van C-TAKT neemt transdisciplinair als leidraad en is tweeledig. Enerzijds gaat C-TAKTt als netwerkorganisatie in zee met vijf structurele partners: SoAP (Maastricht en Gent), Platform 0090 (Antwerpen en Istanbul), wpZimmer (Antwerpen), Musica (Neerpelt) en In Situ (Europees Netwerk). Met hen worden projecten opgezet die alle betrokken partijen belangrijk vinden en die vertrekken vanuit de kunstenaar. Deze samenwerking zal focussen op andere manieren van presenteren, andere omgangsvormen met publiek én mikt op een internationaal parcours voor de betrokken artiesten.

Anderzijds is er de werking rond jong talent, een werking die voortvloeit uit de talentontwikkeling van de voorbije jaren van zowel TAKT Dommelhof als C-mine cultuurcentrum Werkplaats. Deze werking wordt verdergezet en in de loop van de komende jaren ook toegespitst op transdisciplinariteit. Op die manier tracht C-TAKT een bedding te creëren voor jonge kunstenaars die elk vanuit hun specifieke visie op kunst schottenoverschrijdend willen werken.

Vanaf januari 2017 zal C-TAKT regelmatig over één van de artiesten en/of hun specifieke manier van werken berichten, op een manier die bij het werk van de betreffende kunstenaar past. Deze berichten uit de werkplaats worden regelmatig gebundeld als open archief voor de kunstenaars en het hele veld.

Jaarlijks zullen op gezette tijden initiatieven opgezet worden ter stimulering van kennisdeling in formats zoals Hothouse of Rendez-vous in samenwerking met het Europese netwerk In Situ, netwerkmomenten voor artiesten en organisatoren uit gans Europa.

De week van de werkplaats en de TAKT-weekends, beiden een initiatief van respectievelijk de C-mine cultuurcentrum Werkplaats en van TAKT Dommelhof, krijgen een doorstart in de Week van de Werkplaats in september in C-mine cultuurcentrum met een staalkaart van de eigen producties, work in progress, onderzoeksresultaten, producties van partners, workshops en netwerkmomenten.

Tegen de officiële start van C-TAKT in januari 2017 zal de nieuwe werkplaats ook aanwezig zijn op sociale media en via een interactieve website.

Artistiek leiders Hugo Bergs en Eddie Guldolf bouwen vanaf 1 januari 2017 aan een b(l)oeiend Limburgs kunstenveld dat zich zal verankeren in Vlaanderen en de wereld.

Voor meer info contacteer:
Hugo Bergs / Giette Hulsbosch
www.c-takt.be / www.dommelhof.be / www.c-minecultuurcentrum.be