PROVINCIAAL DOMEIN DOMMELHOF

Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport

Extension Culturelle: Cultuur & Kinderen

Stefan Perceval en Dommelhof werken samen aan bijzondere voorstelling van en met jongeren uit het buitengewoon onderwijs

(Voorstelling op 18 juni 2015 in Dommelhof om 19u)

zonneweeldeIn het voorjaar van 2015 werkte theatermaker Stefan Perceval (Het Gevolg Turnhout) samen met een aantal jongeren uit het buitengewoon onderwijs (De Wissel Genk en Zonneweelde Lommel). Samen met Perceval maken deze jongeren vanuit hun eigen leefwereld een uniek theaterstuk. Op donderdag 18 juni brengt Provinciaal Domein Dommelhof deze buitengewone voorstellingen voor het publiek.

Engagement in pilootproject: Cultuur & Kinderen

Binnen het Euregionale project ‘Extension Culturelle’ heeft de provincie Limburg zich met Provinciaal Domein Dommelhof geëngageerd voor het bijzondere pilootproject Cultuur en Kinderen. De focus van dit project ligt op jongeren die minder kansen krijgen om deel te nemen en te genieten van cultuur. Nochtans kan cultuurparticipatie de persoonlijke ontwikkeling versterken. “Vanuit het geloof in de kracht van cultuur investeert de provincie Limburg via dit project in doelgroepen voor wie het niet evident is te participeren”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.

Werk in opbouw: een bijzondere voorstelling

Voor dit pilootproject werkt Provinciaal Domein Dommelhof samen met de scholen Zonneweelde (Lommel) en De Wissel (Genk). Twee klassen uit deze scholen voor buitengewoon onderwijs krijgen een intensief theaterbad van Stefan Perceval. De regisseur maakt theater met de jongeren vanuit hun leefwereld en hun ervaringen. Er wordt dus geen voorgekauwd stuk aangeleerd, maar de jongeren creëren zelf een voorstelling.

Stefan Perceval over het creatieproces met de jongeren: “We kijken achter de muur van de mens. De mens staat centraal, niet de beperking. Ik geloof in de kracht van de verbeelding, van de leugen, van de overdrijving, van de fantasie en ik geloof in een traject dat vertrekt vanuit de mens die er staat. Ik vertrek niet vanuit een theorie of een methodiek, maar vanuit de mens en het geloof in talent en de mogelijkheid dat te ontwikkelen! Dan zijn wij niet sociaal-artistiek, maar een noodzaak.”

Via repetities op school en in Dommelhof wordt gewerkt naar het groots slotmoment op donderdag 18 juni in Dommelhof, waar het resultaat voor publiek wordt gespeeld en het proces wordt gedeeld met de cultuur- en onderwijssector. “Met dit pilootproject betrekken we jongeren uit het buitengewoon onderwijs op een innovatieve manier bij cultuur. Ze krijgen met dit project een unieke kans om zich gedurende een half jaar onder te dompelen in de theaterkunsten en samen met een professional als Stefan Perceval een eigen theaterstuk te maken om familie en vrienden mee te verrassen. Op deze manier maken we de jongeren en hun familie warm om cultuur in Limburg te beleven”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Over Extension Culturelle

Extension Culturelle is een Europees project en omvat zeven acties, geïnitieerd door vijf partnerregio’s: Region Aachen, Ministerium der Deutschsprachigen Gemeinschaft, M2015 Jaar van de Mijnen, Provincie Limburg, Province de Liège.

De provincie Limburg werkt actief mee aan volgende concrete acties:
-Samenwerking van musea in de Euregio Maas-Rijn
-Jaar van de Mijnen, onderzoeksproject, strategisch marketing- en communicatieplan
-Cultuur & Kinderen, pilootproject in Dommelhof Neerpelt

 

Praktische info
Datum: donderdag 18 juni 2015 om 19u
Locatie: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, B-3910 Neerpelt
Meer info volgt op www.dommelhof.be.

Impression
provincie-limburg-B
DG-Logo
jaarvandemijnen
NRW
Province de Liege_Logo
regAachen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *