Op zaterdag 13 maart, op de verjaardag van de lockdown, blikken we even terug. Het voorbije jaar was hard voor de kunstensector. Een plotse lockdown werd gevolgd door lange periodes van onzekerheid waarin de teugels afwisselend aangehaald en gevierd werden. Voor de kunstenaars en kunsthuizen waren het barre tijden. Het regende annulaties en wat eerst uitstel leek, werd al snel afstel. Een zware klap voor ons was het schrappen van het zomerfestival Theater op de Markt 2020.

We hebben al heel lang geen publiek meer gezien in onze zalen. En dat doet pijn. We missen de gezamenlijke ontroering, verwondering en verbinding. We missen de drukte en hectiek. We missen het gesprek en de discussie.

Maar met gesloten deuren zijn we het afgelopen jaar hard blijven verder werken aan ons artistiek verhaal. De artistieke werkplaatsen zijn sinds juni 2020 constant artiesten blijven ontvangen in Dommelhof die in residentie kwamen werken aan nieuwe voorstellingen. Het ging maar liefst om 50 gezelschappen die van eind juni tot vandaag zijn komen werken in Dommelhof aan nieuwe creaties.

In september 2020 mochten we onder strikte voorwaarden terug publiek ontvangen. We startten onmiddellijk terug met Zebracinema en openden op 8 september met de film La Vérité. Daarna volgden nog Papicha, For Frosten, Babyteeth, Corpus Cristi, Il Traditore, For Sama.

Ook C-TAKT kon onder bijzondere omstandigheden het minifestival C-TAKT#5 presenteren in C-Mine Genk. We programmeerden 10 voorstellingen van jong en transdisciplinair talent. Op zaterdag 20 oktober vond een aangepaste editie plaats van OORtreders, een samenwerking tussen C-TAKT en Musica rond vernieuwende geluidskunst. Het OORtreders Festival focuste op een coronaveilige exporoute van 13 km lang met werk van 12 internationale kunstenaars verspreid over 7 locaties.

In oktober 2020 mochten we ook het heuglijke nieuws ontvangen dat Dommelhof erkend werd als circuswerkplaats en voor de periode 2021-2025 een structurele ondersteuning krijgt vanuit het Vlaamse circusdecreet.

Helaas moest de cultuursector eind oktober terug de deuren sluiten voor publiek. We reorganiseerden ons opnieuw en presenteerden een aantal online voorstellingen. Onze circuswerkplaats stelde in november de digitale showcase OPEN THE DOOR! voor met uitleg en video’s van zeven gezelschappen die aan het werk waren in Dommelhof. En in december werkte Dommelhof samen met domein Bokrijk aan een artistieke winterwandeling die tijdens de hele wintervakantie kon bezocht worden.

Ook C-TAKT ging de digitale toer op. Op 11 en 12 december 2020 presenteerde C-TAKT samen met SoAP Maastricht en Via Zuid de vijfde editie van Winternights, een platform voor nieuwe makers. 12 makers kregen een podium en stelden online hun werk voor. In februari werd ook het festival Beyond the Black Box, een samenwerking met SoAP (Maastricht) en De Brakke Grond (Amsterdam) volledig digitaal aangeboden.

Naast de live en online presentatiemomenten werd de afgelopen periode vooral hard geïnvesteerd in nieuwe creaties. In totaal ging het om 507 productiedagen op 8 maanden tijd (van eind juni 2020 tot eind februari 2021). We hopen dat we nu snel al dat moois kunnen laten zien!

De werkplaats voor transdisciplinaire kunsten C-TAKT verwelkomde de voorbije maanden o.a. volgende artiesten in Dommelhof: Marie Van Vollenhoven, fABULEUS, Yentl de Werdt, Evelien Cammaert, Joris Perdieus, Liesbeth Hermans, Nick Steur, Doors of Listening, Brune Campos & Ikue Nakagawa, Koen De Preter, Jan Verheyen, Charlotte Goesaert, Wouter Krokaert, TAAT, Pauline Brun, Jan Martens, La Verità Dance Company, Kevin Trappeniers, Myrthe van der Mark, SAMESAMEBUTDIFFERENT, Collectief Eland, Lucas Derycke, Marcia Liu, Benjamin Abel Meirhaghe, Simon Basani en Alice Ciresola, Elisabeth Borgermans, David Weber-Krebs, Monia Montali en François Bodeux, Anne Vanoppen en Jules Jordens, Ruud Horrichs en Jordi Möllering, Nelle Hens,

De circuswerkplaats van Dommelhof werkte samen met Familiar faces, Double Take, Ief Gilis & Dieter Raphaël Missiaen, Danny Vrijsen, Théâtre d’un Jour, Jessica Helmuth, Cie du Poivre Rose, MOVEDBYMATTER, Hay Que, Galapiat, Collectif Malunés, Teatro Pachuco, Rode Boom, Alexander Vantournhout, The Circus Dialogues, Cirque Barbette, Circus Ronaldo.