Op dinsdag 3 december 2019 opent Provinciaal Sportcentrum Dommelhof een volledig nieuwe G-fitnessruimte. Deze ruimte werd aangebouwd aan de bestaande sporthal en past binnen een ruimer G-sportbeleid van de provincie Limburg. “Deze fitnessruimte specifiek gericht op G-sporters en de volledige sportwerking errond, zijn grote troeven voor de uitbouw van G-sport in Limburg.”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

De gloednieuwe fitnessruimte is gebouwd tegen het huidige sportcentrum van Provinciaal Domein Dommelhof. De fitnessruimte is zo ontworpen dat de ruimte een totaaloplossing biedt, waarbij iedereen inclusief en gelijkwaardig kan sporten. Dit betekent dat reguliere sporters en G-sporters in één en hetzelfde sportcentrum terecht kunnen om te sporten. In de G-fitness van Dommelhof uit dit zich tot in de kleinste details. Uiteraard bestaat de infrastructuur uit aangepaste fitnesstoestellen voor mensen met een beperking, wordt er maximale ruimte tussen de toestellen aangehouden, maar ook alle deuren, liften en het sanitair zijn maximaal toegankelijk gemaakt.
Deze G-fitness streeft aldus de hoogst mogelijke toegankelijkheid na, maar in het ontwerp heeft men ook de vormgeving in het achterhoofd gehouden. Het gebouw is dus niet alleen praktisch, maar ook mooi en bruikbaar voor iedereen. Kortom deze G-fitness is een echte meerwaarde voor G-sport in Limburg. Naast de input van de Provincie Limburg en Vlaanderen, heeft ook de gemeente Pelt mee geïnvesteerd in een polyvalente ruimte in deze nieuwe aanbouw. Op deze manier zullen G-sporters, lokale sportclubs en verenigingen gebruik kunnen maken van deze nieuwe ruimte aan het sportcentrum van Provinciaal Domein Dommelhof.

G-sportwerking Provinciaal Domein Dommelhof
Met deze G-fitnessruimte slaat Provinciaal Domein Dommelhof een volledig nieuwe weg in met het huidige sportcentrum. Deze fitnessruimte is cruciaal in de heroriëntering tot G-sportcentrum, waarbij de bovenlokale werking gericht wordt op de praktische en organisatorische ondersteuning van alle G-sporters en G-sportverenigingen.
Het G-sportcentrum biedt aldus geen reguliere fitnesswerking aan, maar richt zich op verschillende doelgroepen van mensen met een beperking of een chronische ziekte. Naast de volledig aangepaste fitnessruimte ontwikkelt het G-sportteam van Dommelhof programma’s op maat van de verschillende doelgroepen. Dankzij deze programma’s kunnen de doelgroepen van G-sportcentrum Dommelhof op een aangepaste wijze sport en beweging integreren in hun dagelijks leven. Via het project “Blij(f) in Beweging” met wekelijkse beweegsessies voor doelgroepen wordt een laagdrempelig en duurzaam beweegaanbod gecreëerd in kwaliteitsvolle omstandigheden.
Naast G-fitness en de doelgroepenwerking organiseert Provinciaal G-sportcentrum Dommelhof meer dan tien grote G-sportdagen per jaar en dat voor alle doelgroepen uit het veld. Dankzij deze inspanningen vinden steeds meer G-sporters en G-sportverenigingen de weg naar Dommelhof. “Het gaat goed met G-sport in Limburg, natuurlijk speelt de Limburgse gastvrijheid en de pioniersrol van het Dommelhofteam op vlak van G-sport een belangrijke rol in dit succes.”, vertelt een trotse gedeputeerde Igor Philtjens.

Dommelhof trekt volledig de kaart van toegankelijkheid
Provinciaal Domein Dommelhof opent niet enkel een nieuwe G-fitnessruimte, ook het verblijfsgebouw heeft een grondige verbouwing achter de rug. Het verblijfsgebouw beschikt nu over zes kamers die volledig rolstoeltoegankelijk zijn. Daarnaast is rekening gehouden met de allernieuwste (esco-) trends op vlak van energiezuinig (ver-)bouwen en beschikt het gebouw over een ruime rolstoeltoegankelijke lift.
Door de ligging van het vernieuwde en toegankelijke verblijfsgebouw op het domein van Provinciaal Domein Dommelhof is het G-sportteam nu volledig uitgerust om ook meerdaagse verblijven te organiseren voor bvb. trainingsstages of sportklassen van G-sporters. “Deze troeven en de prachtige groene omgeving maakt van Dommelhof de ideale uitvalsbasis voor de verdere uitbouw van G-sport in Limburg.”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens.