Na de nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en in overleg met het stadsbestuur van Hasselt wordt Theater op de Markt editie 2020 geannuleerd. Dit internationale festival voor openlucht- en circustheater zou van 6 tot 9 augustus plaats vinden in Hasselt. “We kijken nu uit naar een nieuwe editie in 2022”, vertelt gedeputeerde van Provinciaal Domein Dommelhof Igor Philtjens.

Tijdens Theater op de Markt, een festival voor circus, straattheater en kunsten in de publieke ruimte, mag de stad Hasselt normaal zo’n 120.000 bezoekers verwelkomen. Het festival bestaat al sinds 1988 en zou in 2020 voor de elfde keer plaats vinden in Hasselt. Voor het eerst in de 32-jarige geschiedenis van Theater op de Markt zal er nu dus geen festival zijn.

“Uiteraard kunnen we alleen maar begrip hebben voor de maatregelen rond grote publieksevenementen. De gezondheid van onze bezoekers, artiesten en medewerkers komt op de eerste plaats”, aldus gedeputeerde Philtjens.

Het programma van het festival was rond en het oogde weer indrukwekkend met circa 50 gezelschappen uit diverse landen. We laten onze artiesten niet vallen en nemen alvast verschillende gezelschappen mee naar de volgende edities.

Theater op de Markt bekijkt nu op korte termijn wat een mogelijk alternatief kan zijn voor een theaterfestival in corona-tijden. Pasklare antwoorden zijn hier niet maar samen met kunstenaars wordt gezocht naar andere modellen. In de oneven jaren presenteerde Theater op de Markt de voorbije jaren een festival louter op circus gericht op het provinciaal Domein Dommelhof. Voor 2021 zal Theater op de Markt een aangepaste formule presenteren, nog steeds met de nadruk op circus, maar meer gespreid. “We willen samen met Limburgse partners de zichtbaarheid van ons festival in Limburg verbreden”.

In 2022 staat Theater op de Markt terug in Hasselt. Een stuk van het indrukwekkende programma dat we planden voor deze zomer verschuiven we alvast naar 2022. En we vullen aan met spraakmakende voorstellingen die beroeren en verwonderen.