WO1Theatercollectief Bleeding Bulls werkt deze week in Dommelhof aan ‘Zwarte Schande’. Dat is een voorstelling waarin een controversieel thema centraal staat: jonge zwarte mannen die als ‘schild’ werden gebruikt in de loopgraven tijdens WO I.

De ‘Tirailleurs Sénégalais’ (Afrikaanse soldaten die voor Frankrijk vochten) zaten al vanaf 1914 in de loopgraven van de Vlaamse Westhoek en Noord-Frankrijk. Ze kwamen ondanks hun naam, praktisch uit heel West-Afrika: Burkina Faso, Benin, Togo, Senegal, Mali,… Ze werden voornamelijk als stoottroepen of kanonnenvlees gebruikt.

Het verhaal van deze oud-strijders is grotendeels vergeten. Sterker nog, het is doelbewust uit onze geschiedenisboeken gewist. Bleeding Bulls probeert aan de hand van de theatermonoloog ‘De Zwarte Schande’ het vergeten verhaal van deze Afrikaanse soldaten in herinnering te brengen. De trieste verhalen van en over de koloniale troepen zijn verhalen over vergeten strijders en tegelijkertijd ook het tijdloze universele verhaal van jonge mensen die het avontuur zoeken.

De voorstelling zal later dit jaar verschillende keren worden opgevoerd in Dommelhof.