Op dinsdag 22 mei om 20u15 tonen we de laatste film van dit seizoen: Three Billboards Outside Ebbing Missouri. “Raped While Dying”, “And Still No Arrests”, “How Come, Chief Willoughby?” Deze drie teksten prijken op aanplakborden langs de weg naar Ebbing, Missouri. Met die actie wil de alleenstaande moeder Mildred Hayes haar ongenoegen uiten over de stilte in het onderzoek naar de moord op haar tienerdochter; het meisje werd tevens verkracht en verbrand. Zeven maanden na de feiten heeft de politie van Ebbing (een fictieve plek) nog niemand in het vizier, iets waar ook sheriff Willoughby mee in zijn maag zit. Dat houdt Hayes echter niet tegen; het plaatsen van die borden is slechts de start van een kruistocht tegen hem, een strijd waarbij hij het gros van de dorpsgemeenschap achter zich krijgt. Zelfs Hayes’ zoon vindt dat zijn moeder overdrijft.

De Britse regisseur en toneelauteur Martin McDonagh mengt als geen ander zwarte humor met diepsnijdende drama’s over verlies en rouw. De film is allesbehalve een strijd tussen goed (de moeder) en kwaad (de sheriff); de personages zijn genuanceerd. Evengoed is het een portret van het diepe zuiden van de VS en zijn diep ingesleten xenofobie.

Een briljant geschreven mix van karakterdrama over rouwverwerking, sociale ­satire over het Amerikaanse heartland, en een hedendaagse western met McDormand als een vrouw die nu eens écht niet met haar voeten laat spelen. (De Standaard)