Van maandag 2 tot vrijdag 6 september organiseert het Krokusfestival samen met TAKT-Dommelhof een internationale residentiële masterclass voor professionelen. Choreografen, dansers, regisseurs, dramaturgen, acteurs, vormgevers, beeldende kunstenaars, onderzoekers, samen zoeken nieuwe inspiratie en dagen mekaar uit. Een duidelijke spelregel: het gaat altijd om kunsten voor/met kinderen. Met deze multidisciplinaire masterclass willen we Vlaamse en buitenlandse makers stimuleren om actief, bewust en gepassioneerd kunst voor een jong publiek te maken.

Tijdens de eerste masterclass focussen we op grenzen. Grenzen tussen genres (theater en dans bijvoorbeeld), tussen leeftijden (kinderen en volwassenen), grenzen in esthetiek en cultuur, maar zeker ook grenzen aan thema’s. Hoeveel lichamelijkheid kan een voorstelling voor jong publiek ‘verdragen’? Is er een grens en waar ligt die? Hoe associatief en absurd kan/mag het worden? Waar zetten zich culturele, sociaal-maatschappelijke grenzen en welke thema’s worden dan al vlug taboes? Hoe traag kan het? Hoe abstract kan het?
De masterclass wordt begeleid door ERIK KAIEL en JOKE LAUREYNS. Naast dit creatieve vloerwerk, geven ook choreografe/danseres ANABEL SCHELLEKENS en dramaturg GERHARD VERFAILLIE input.

ERIK KAIEL (NL)
Erik Kaiel maakt al 20 jaar dansvoorstellingen in het theater en op locatie; metrostations, beeldentuinen, lege zwembaden en op straat. Na tien jaar in New York te hebben gewoond verhuisde Erik Kaiel in 2003 naar Nederland. Kaiel danst, choreografeert en geeft les in Nederland, Europa en de rest van de wereld. De afgelopen jaren maakte hij performances in publieke ruimtes met lokale dansers in Berlijn, Senegal, Utrecht en Den Haag. In 2010 won hij de No Ballet Competition in Duitsland en de jonge choreografenprijs van de Nederlandse Dansdagen, waar ook zijn voorstelling Blade Runner in première ging. Tetris, de voorstelling die hij in 2011 maakte bij De Dansers tourt door Europa. Erik maakte voor O snap (zie videolink) en Murikamifikation, beide voorstellingen waren te zien tijdens Krokus 2013.

JOKE LAUREYNS (B)
Joke is, samen met Kwint Manshoven, artistiek leidster van kabinet k. Zij staan voor poëtische, subtiele voorstellingen die kinderen en volwassenen aanspreken. Jaren lang leidde ze de ateliers van de Kopergieterij en maakte, samen met diverse coproducenten, intrigerende dansvoorstellingen. Soms energiek en groter (Questo Ricordo), soms intiem fragiel beschouwend (Einzelgänger, Unfold). Hun voorstellingen spelen niet alleen in Vlaanderen maar vinden geregeld hun weg naar het buitenland. Joke verzorgd ede eerste ‘Staat van de Jeugddans’ (Krokusfestival) en maakte afgelopen editie ‘zwaluw zang’, een coproductie van Krokusfestival en Theater STAP.

Deelnemers: de masterclass is volzet met 15 deelnemers uit België (5), Schotland (4), Luxemburg (1), Duitsland (2), Nederland (1), Engeland (1) en Zwitserland (1).