Van donderdag 30 april tot zondag 3 mei vindt het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) plaats in Neerpelt. Met deze 63ste editie en de 200.000ste deelnemer moet dit zowat het meest succesvolle en spraakmakende initiatief voor musicerende jongeren zijn in Europa. Uitvalsbasis voor het EMJ is het Dommelhof waar ondermeer juryconcerten, avondconcerten en de proclamatie plaats vinden. Een handig en bondig dagoverzicht van het EMJ-programma vind je op EMJ-dagschema’s. Meer gedetailleerde overzichten rond evenementen, concerten en juryconcerten vind je op detailoverzichten.

Het EMJ ontving in 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten. De jury prees het EMJ vooral omdat jaarlijks meer dan 3000 jongeren van over de hele wereld er de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken, over alle grenzen en ideologieën heen.

Het EMJ heeft vocale en instrumentale edities die elkaar om het jaar afwisselen. In 2015 is het de beurt aan de fanfares, brassbands en orkesten om zich met elkaar te meten voor een professionele jury. Dat het Festival ook een wedstrijd is, zorgt ervoor dat de beste ensembles op het Neerpelts podium staan.

Binnen het EMJ draait het echter niet alleen om competitie. Jongeren van over de hele wereld krijgen er de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken. Ze kunnen samen musiceren, zingen en verbroederen, over alle grenzen en ideologieën heen. Die ontmoetingsfunctie is nog belangrijker dan het hoogstaande peil van de competitie. Daarmee onderscheidt het EMJ zich ook van de vele TV-wedstrijden rond zingen, dansen, enz. waar deelnemers, ter vertier van het publiek, worden ingeschakeld in een afvallingsrace.